Foto: Hans Rutgers

'Best bezochte klassieke TOP-concert'

  Cultuur

Afgelopen zaterdag trad de Britse meestergitarist Richard Durrant op in de TheaterKerk in Bemmel. Jan Meurs van TOP Bemmel geeft een recensie.

Bemmel - ''Ter gewenning, om te oefenen en ter voorbereiding, is Richard Durrant de hele dag in de TheaterKerk . Al tokkelend wandelt hij met zijn kostbare gitaar de tribune op om de akoestiek uit te testen. Als ik hem voorstel wat op zijn instrument te spelen, zodat hij bovenin kan checken, zegt hij gedecideerd: “No one holds this instrument but me.” Zo geeft hij uiting aan zijn diepe verbondeheid met instrument, muziek en de ziel van de oorsprong, wat hem in staat stelt tot de buitengewone expressie en interpretatie van werken van grote muzikale en spirituele intentie.

Bach vertolken op de ukulele is Durrants ontdekking, hoe ieder afzonderlijke noot helder en levend door kan klinken. Ook zijn spel op de tenoor gitaar doet recht aan Bach in een fijne licht baroque stijl.

Met zijn kostbare gitaar, waarvan het achterblad en de krans zijn vervaardigheid van 5.000 jaar oud moeraseiken, weet hij werken van oude meesters en de geest van antieke tijden op te roepen. Zijn voorstelling ‘Stringhenge’ stuwt Durrant tot grote hoogten en hij roept echo’s op van geluiden en landschappen uit vervlogen tijden. Zijn eigen composities bewijzen, dat wij allemaal onderdeel zijn van het DNA dat ons door muziek verbindt en de tijd doet stilstaan. Zijn uitvoering van Barrios werken bewerkstelligen eenzelfde gewaarwording; de geest van de 80 jaar geleden overleden Paraguyaan vult het theater. Een staande ovatie en twee toegiften waren de beloning voor een magische avond gitaarmuziek.''

Meer berichten
Shopbox