Natuurlijk ontbreekt ook Chantal niet op de Räökelaovend, met haar Foekepotlied.
Natuurlijk ontbreekt ook Chantal niet op de Räökelaovend, met haar Foekepotlied.

Räökelaovend in Huissen

  Cultuur

Het Huissens carnaval gaat vrijdag 9 februari van start met een Räökelaovend onder het motto Bèter Goeie Vrejdag aswoensdag.

Huissen - Op deze avond in Het Moment aan de Vierakkerstraat wordt het smeulend carnavalsvuur ‘opgeräökeld’ (opgepookt) met een gevarieerd programma. Hoogtepunt is de uitreiking van Het Räökeliezer (een speciaal vervaardigde kachelpook) aan een persoon die zich heeft ingezet voor Huissen, en zich mogelijk daarbij de vingers heeft gebrand. Ook een slimme actie kan aanleiding zijn om in de prijzen te vallen. De onderscheiding is vorig jaar voor het eerst uitgereikt, en was de opvolger van de Orde van de Foekepot die door de Bevelanders was ingesteld. Het kleinood ging in 1917 naar Martin van Hemmen voor zijn niet te stuiten strijd om Exodus en de evacuatie in 1944 onder de aandacht te brengen.

Tijdens deze Räökelaovend viert de nostalgie hoogtij, met daarbij veel aandacht voor muziek en filmbeelden van carnaval tientallen jaren geleden. Artiesten die medewerking verlenen zijn onder anderen Bevelanders, Slubkes, Piratenkoor, 4Döps, Chantal, Femke en Trudie. Bezoekers aan de Räökelaovend komen per traditie verkleed. Voor de meest originele costumering heeft de Sectie H. prijzen beschikbaar gesteld, zoals een mudje kolen.

Meer berichten