Foto: Vincent Bos

Ludiek protest

  Column

Een actiegroep met een even duidelijk als ludiek protest. Dat kan ik wel waarderen. Leden van Overbetuwe Overbelast hebben GroenLinks in Provinciale Staten van Gelderland getrakteerd op bitterkoekjes. Want over de aanleg van een railterminal bij Reeth bestaat bij de actiegroep geen spoor van twijfel. Ze vinden dat het project geschrapt moet worden. Ze dachten dacht GroenLinks op haar hand was, maar nu blijkt dat het nieuwe team gedeputeerden (GroenLinks incluis) de railterminal gewoon wil aanleggen. Dat is bitter en dus kreeg de fractie een koekje van eigen deeg.

Ludieke protesten. Ze kunnen er niet genoeg zijn. De afgelopen week zijn beelden herhaald van een voetbaltrainer die een rivaal met een roltoeter te kijk zette. De man had de grootste lol, maar hij scoorde er wel mee. Humor is dat. Daar ontbreekt het veel te vaak aan.

Zojuist lees ik dat er weer schoolexamens gestolen zijn. Die waren met de post onderweg. Ik zou het schoolbestuur een postzak willen geven met de toevoeging dat het niet raar moet opkijken als het van de ouders onder uit de zak krijgt. Of een protestbord maken met de tekst dat de school er weer niet van geleerd heeft.

Bomenkap klinkt afgezaagd

Als ik hoor dat organisaties iepen en eiken willen kappen, denk ik niet aan afgezaagde brieven als reactie maar juist aan een ludiek protest. In de Achterhoek zouden bomen langs de weg moeten verdwijnen. En ook ik mijn eigen dorp zijn er mensen die bomen willen omzagen. Kap toch eens met die plannen. Er verdwijnt al zoveel groen. We moeten de natuur juist een handje te helpen. Veel mensen denken louter aan het eigen gewin. Als dan een plataan tegen de vlakte moet, dan is dat maar zo, denken ze. In zo'n geval wil ik juist als protest een boom aanbieden. En er aan toevoegen dat we de natuur moeten herstellen onder het motto: de beuk erin. Was getekend Vincent Bos. Met een enkele s. Dan zeg ik altijd bij dat ik familie ben van de kale tak. Al zijn er dan genoeg mensen die vinden dat ik na zo'n opmerking de boom in kan.

Meer berichten