Foto: Vincent Bos

Waterstand

  Column

Bij het zien van de mail van Vitens voel ik al aan mijn water hoe laat het is. Het bedrijf wil de actuele meterstand ontvangen. In ons geval is dat altijd een hele toestand. Je kunt gerust zeggen dat het veel moeite kost de cijfers boven water te halen. Ze hebben bij ons de meter op een onmogelijke plaats gemonteerd. Je moet allerlei toestanden uithalen om erbij te kunnen.

De meter zit in een ruimte in de gang. Er ligt een dikke plank op die alleen met de grootst mogelijke moeite te verwijderen is. In de plank zitten twee ronde gaten zodat het een eenvoudige klus lijkt. Gewoon de vinger erin steken en de plank lostrekken. Maar zo gemakkelijk gaat dat niet. Althans, niet in ons geval.

Ik pak daarom een voorwerp dat precies in het gat zou moeten passen. De punt van een paraplu lijkt me wel geschikt. Ook wel toepasselijk als je het over water hebt. De plu past precies. Alleen de plank ermee loswrikken lukt niet. Wel is de punt van de paraplu nu helemaal verbogen. Als u straks bij een hevige bui iemand met een geknakt regenscherm ziet, ben ik het.

Ik krijg er punthoofd van

Van de hele operatie krijg ik intussen een punthoofd. Mijn moeder komt op het fantastische idee een verfkrabber te gebruiken. Die hebben we overgehouden uit de periode dat we een schilderswinkel hadden. Dat ik daar niet eerder aan heb gedacht. Met de krabber lukte het veel sneller de plank van zijn plaats te krijgen. Maar dan komt het tweede deel van het project. Ik krab me maar eens achter de oren maar er zit niet anders op dan helemaal voorover te gaan liggen om de meterstand te kunnen lezen. Dat lukt gelukkig nog vrij eenvoudig.

Klus geklaard, zou je denken. Nou niet helemaal. De plank op de goede plek terugleggen is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Twee keer geprobeerd en in beide gevallen zie ik een rare hobbel in het tapijt. Ofwel de plank ligt niet goed. Het water staat intussen onder de oksel. Het zweet loopt uit alle poriën. De hele klus vergt een half uur. Kom natuurlijk ook omdat ik niet zo soepel ben. Zeg maar gerust dat ik zo stijf ben als een plank.

Meer berichten