Logo lingewaardactueel.nl


Foto: Vincent Bos

Kermis

  Column

Overbetuwe durft de gok met een kermis in het voorjaar niet meer te nemen. Het blijft nu akelig stil in Elst en Heteren. Maar dat was het tijdens de najaarskermis in het eerste dorp ook al zo'n beetje. Toen ging er bij niemand een lampje branden dat het op de kermis tegen een uur of tien 's avonds al wel eens donker kon zijn. Het was er net een doolhof. Geen oliebol durfde 's avonds nog te gaan kijken of hij nog een zuurstok op de kop kon tikken. De helft van het terrein werd nota bene gebruikt om wagens te parkeren. Het was de enige plek waar auto's nog konden botsen. Maar als dat gebeurt lig je als bestuurder echt niet in een deuk. Heel anders dan in de autoscooter in elk geval.

Gemeente grijpt steeds mis

De spullenbazen laten beide dorpen links liggen, wordt er gezegd. Vorig jaar werd in de carnavalsoptocht in Elst al geageerd tegen de magere kermissen. In de optocht waren bijkans meer attracties te zien dan er op het plein stonden. De bevolking sputterde tegen. Dat was wel duidelijk. De vrees is dat het hele circus weer van voor af aan begint. Zelfs een lachspiegel helpt nu niet om de boel wat op te vrolijken. Al zijn die spiegels wel zo toepasselijk. Want een magere kermis lijkt in zo'n spiegel nog heel wat. De cakewalk is een even toepasselijke attractie. Want de spullenbazen haken aan de lopende band af. Of anders de grijpkranen wel. Nu de gemeente overal naast zit.

De gemeente hoopt dat de liefhebbers van schiettent, draaimolen, touwtje trekken en blik gooien in het geweer komen en op eigen initiatief een kermis willen organiseren. En anders zijn de kermissen verleden tijd en hebben we alleen de foto's nog en onze herinneringen. Met een neef ging ik vroeger uit school vaak even op het plein kijken als ze de attracties aan het opbouwen waren. Hij had thuis een nagebouwde draaimolen staan. Knap hoe hij dat gedaan had. Het apparaat werkte ook nog. We zouden dat nog eens kunnen doen. Ik kies er dan voor de rups na te bouwen. En er dan een briefje bij doen dat voor de kermis in Elst het doek gevallen is.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden