Foto: Vincent Bos

Beest op hand

  Column

Als ik de meubelbijlage van de krant opensla, schrik ik me een hoedje. Niet vanwege de aanbiedingen. Daar lig ik door de bank genomen niet wakker van. Neen, er komt ineens een vies beest tevoorschijn. Geen idee waarom het insect geïnteresseerd was in het afprijzen van kasten en vloeren. Ik laat me er niet door in de gordijnen jagen. Dat komt pas als ik vanwege de schrik een onhandige beweging maak. Door flink aan het blad te schudden hoop ik dat het ding wegvliegt. De enige beweging die de actie veroorzaakt is dat het insect zich verplaatst. Van de krant naar mijn hand. Dat was nou niet helemaal mijn bedoeling. Met wat schrijfgerei probeer ik het beest van mijn hand te verwijderen. Het is een stompzinnige handeling, echt met geen pen te beschrijven. Het lukt me in drie keer het beest weg te krijgen. Maar er blijft een lange poot van het insect op mijn arm achter. En dat niet alleen. Ik zie meteen een kras van een paar centimeter. Oei. Als dat maar geen ellende geeft, denk ik als doemdenker. Want op insecten die zich in de huid vastbijten heb ik het niet zo.

Insect in de keukenrol

Geen idee welk insect het is. Het ligt al ergens in de keuken in een vel keukenrol gewikkeld. Mijn moeder geeft aan dat het een gewone huisspin moet zijn geweest. Ik ben er niet zo zeker van. En dan is het fijn als je het wereldwijde web paraat hebt. Ik zie op de computer allerlei plaatjes van insecten voorbij komen. Het ding op mijn hand lijkt op de ene, maar ook op de andere. Daar heb je wat aan. Zo word ik niets wijzer en ik besluit het maar zo te laten. Al houd ik de kras nog wel even in de smiezen.

Jaren geleden ben ik op een recreatieterrein in Mook eens pardoes te grazen genomen door een wesp. Het was me een raadsel waarom. Ik had geen zoetigheid in de hand en stond rustig naar passerende bootjes te kijken. De restaurantmedewerker keek er niet eens van op. Enkele minuten eerder was een andere bezoeker hetzelfde overkomen. Hij hielp me adequaat. Geef me dan toch maar een lieveheersbeestje. Leuk om te zien en het doet geen vlieg kwaad.

Meer berichten