Foto: Vincent Bos

Licht

  Column

De openbare verlichting is uitgevallen, meldt het NOS-journaal. Is onze straat in het nieuws? Ik kan het me toch echt niet voorstellen. De lezeres heeft het over Venezuela. Dat is een beetje ver weg om er hier last van te hebben. Maar ik begrijp wat die mensen doormaken. Want ook in mijn straat is het aardedonker.

Het was al laat op de avond toen er bij mij een lichtje ging branden. Ik had al een keer naar buiten gekeken en toen was me nog niet eens wat opgevallen. Later wel. De straatverlichting werkte niet. Ik kon de overkant van de weg nog wel zien. Zo erg was het dus ook weer niet. Vervelend was het wel. Vooral tegen bedtijd. Het was aardedonker. Ik had geen benul meer van tijd omdat de klok onzichtbaar was. En dan is het lastig als je je 's nachts omdraait en niet kunt zien hoeveel uur je nog kunt dutten.

Normaal ben ik klaarwakker als de straatverlichting het begeeft. Dit keer drong het besef wat later tot me door. Ik pakte 's avonds de telefoon om de storing te melden. Ik begreep dat niemand in de buurt dat nog gedaan had. Een etmaal later was dat wel anders. Toen hadden meerdere personen gemeld dat het wel erg donker was in de buurt. Zeg maar gerust dat er een stroom aan meldingen was binnengekomen.

Lantaarn voor de deur

Op de telefoon kon ik een straatlantaarn zoeken die het niet deed. Wel gemakkelijk want die staat nota bene pal voor mijn deur. Zo'n lichtpunt ben ik wel. Ik toetste alle gegevens in en kreeg de melding dat ze me op de hoogte zouden houden. Ik keek de dag erna reikhalzend uit naar de mail maar er kwam geen bericht.

Je zou bijna gaan denken aan sabotage. Daarom controleerde ik nog maar eens alle sloten en veiligheidsvoorzieningen. Alles was in orde. Mijn moeder meldde dat ze een wagen van het elektriciteitsbedrijf had gezien. Ik had al zo'n duister vermoeden dat er niks aan gedaan was. Dat klopte. 's Avonds haperden de lampen opnieuw. En de dag erna ook. We boften dat de tijd verzet mocht worden. Dan was het tenminste uur minder lang donker

Meer berichten