Foto: Vincent Bos

Pieken

  Column

Bij de caissière kon ik me nog net beheersen. Voor de grap had ik willen vragen of er al paaseitjes zijn. Daar had ze vast geen chocola van kunnen maken. Wie begint er nou over paaseitjes in oktober? Maar ja, de kruidnoten lagen deze zomer ook al in de schappen. Lust ik bar graag, maar wel op zijn tijd. Ik ben er ook niet voor om in juni al vuurwerk af te steken. Ook niet als ik daarmee een knallend succes heb.

Eigenlijk had ik helemaal niet over die paaseieren willen beginnen. Ik doe het toch omdat er via de mail een uitnodiging binnenkwam om kerstkaarten te bestellen. Dat begrijp ik nog wel. Die bedrijven willen nu pieken met de verkoop van allerlei aan kerst gerelateerde producten. De eerste kerstshows en kerstmarkten worden al aangekondigd. Hallo, het is oktober en 23 graden. Maar ervan opkijken doe ik al niet meer. Deze zomer kwam ik op een braderie al een kraam met kerststallen tegen. De verkoper stond er beeldig bij, maar ik ben er toch niet ingetrapt.

Sorry, ik dwaal af. Want ik had het over Pasen. Er kwam dus een mail om kerstkaarten te bestellen. Bij het openen van het bericht stuitte ik echter op de verkoop van paaskaarten. Het bestellen was een eitje, maar ik ben er niet ingetuind.

Zomer of wintertijd

Ik ben toch al van de leg omdat de sfeerverlichting zo vroeg al brandt. In volle glorie. Ze zijn wel bij de tijd die ondernemers. Bij een van hen is vermoedelijk een lampje gaan branden dat het in de zomertijd aardig is om met sfeerverlichting aan te geven dat de wintertijd nakende is. Want dat is tegenwoordig ook al zo'n gedoe. We discussiëren de hele tijd of we de klok volgend jaar nu wel of niet moeten blijven verzetten. Dom gedoe. Een klok verzet je niet, de wijzers wel. Zo bij de tijd ben ik nog wel. We kunnen dit weekeinde een uur langer slapen. Een heel uur de tijd om na te denken of het nu vroeger of later licht wordt. Een heel uur de tijd om te dubben welke kant het met de tijd op moet. Moeten we de winter- of de zomertijd aanhouden? Mij maakt het niet uit wat ze met mijn tijd gaan doen. Ik lig er echt niet wakker van.

Meer berichten