Logo lingewaardactueel.nl


Anny Knipping (links) is met haar man Alex de initiatiefnemer van de jeu de boulescompetitie in de buurt. (foto: Ellen Koelewijn)
Anny Knipping (links) is met haar man Alex de initiatiefnemer van de jeu de boulescompetitie in de buurt. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn )

'Dit is goed voor de sociale contacten'

Auto's weg en spelen maar. Zo gaat dat iedere vrijdag op het Bavoplein in Angeren. Er worden tuinstoelen neergezet, een scorebord op tafel geplaatst en ballen tevoorschijn gehaald. En dan beginnen de twaalf senioren aan wat zij een heerlijke middag jeu de boules noemen.

door Vincent Bos

ANGEREN – Er wordt gespeeld met lederen ballen. Uiteraard. Want van ijzeren ballen hebben de straatstenen zo te lijden. Over de straatgoot zijn planken gelegd. Driekwart van de buurt doet mee. Elke week. Er laat zelden iemand een middag voorbijgaan.

"Dit is goed voor de sociale contacten", geeft Jaap Stienstra aan. Hij is bij deze gelegenheid getooid met een prachtig zomers hoofddeksel. Dat biedt hem bescherming tegen de zon. Er wordt door de buurtgenoten van voor- tot najaar gespeeld. Behalve bij extreme weersomstandigheden. Zoals enkele weken geleden. Toen was er niemand op straat te bekennen. Maar wat wil je ook. Het was veertig graden en dat was deze senioren toch echt een beetje te gortig.

Gouden bal

Ze maken er een echte competitie van. Met prijsuitreiking aan het eind van het seizoen. "Dan gaan we uit eten en reiken we de prijzen uit. De winnaar heeft al eens een 'gouden bal' ontvangen, of een zilveren en bronzen bal. Maar de prijs is ook wel eens een beker", zegt Jaap Stienstra.

Het idee voor het jeu de boules in de buurt komt uit de koker van Anny en Alex Knipping. "We zijn zelf al heel lang lid van de jeu de boulesvereniging in Angeren. We hadden deze speciale ballen toch in huis. Het leek ons wel leuk om met de buurt te spelen", zegt ze tussen haar worpen door.

Alex Knipping legt uit dat dit een hechte buurt is. De bewoners doen er veel samen. "Bij voetbalwedstrijden van Nederland is het hele plein versierd. Op de vrijdag van de kermis zitten we altijd gezellig bij elkaar. Dit jaar werden we zelf getrakteerd op een buffet van Gerben Kuster van de Letste Stuyver", zegt Knipping die voorheen uitbater was van hetzelfde café dat toen De Ploeg heette.

Dora Jansen woont al vanaf de eeuwwisseling in de buurt. "Het is vooral gezellig om mee te doen. Onder de koffie wordt van alles besproken, zeg maar over alles wat in Angeren gebeurt."

Bewegen is goed

Alex Knipping heeft deze vrijdagochtend met zijn vrouw Anny al drie kilometer gewandeld door de polder. "Ik moet veel lopen vanwege etalagebenen. We doen toch al veel. In de schuur komt de familie elke maandag bijeen om te darten. Daar hangt ook een grote foto op canvasdoek van de familie van mijn vrouw, genomen toen haar ouders 25 jaar getrouwd waren", zegt hij.

Alex Knipping mag je best een actieve senior noemen. Dinsdags staat hij op de tennisbaan, woensdags is zijn zwemdag. Twee keer in de week is hij aan het jeu de boulen. Hij kan zo'n actief leven iedereen aanraden. "Vooral omdat het zo belangrijk is dat ouderen in beweging zijn."

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten