Logo lingewaardactueel.nl


Opperste concentratie voor de voetbalsters in Huissen. Ondanks de hitte werd er volop getraind. (foto: Ellen Koelewijn)
Opperste concentratie voor de voetbalsters in Huissen. Ondanks de hitte werd er volop getraind. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Voetbaltalenten zien af in de hitte

Ze laten zich niet kennen. Al zijn tropische temperaturen voorspeld, de meiden komen gewoon naar de voetbaltraining in Huissen. Dat zegt iets over hun ambitie. Dat zegt ook iets over het vrouwenvoetbal dat de laatste jaren in populariteit sterk is toegenomen.

door Vincent Bos

HUISSEN – Op sportpark De Blauwenburcht in Huissen heeft Voetbalschool On Tour een meidendag georganiseerd. Het blijkt een verstandige keus. Waar eigenaar Berry van de Biezen van de voetbalschool op dertig tot veertig meiden gehoopt had, zijn het er zestig.

Het sportpark van RKHVV is voor hem bekend terrein. Eerder was hij er al met zijn Keepersschool On Tour. Daarvoor was hij al eens te gast bij Jonge Kracht in Huissen en Elistha in Elst. Het geeft aan dat hij met zijn trainingen een goede naam heeft opgebouwd.

Voorbeeld

Trainers ondersteunen hem. Elf zijn het er dit keer. Deze zondag is dat onder andere Vera ten Westeneind. Zij is een voorbeeld voor de regionale voetbalmeiden. De Huissense voetbalster is gezegend met talent en haalde Jong Oranje. PSV was haar broodheer. Totdat blessureleed haar overviel. Maar ze weet er alles van hoe je de top kan bereiken.

De voetbalmeiden komen dit keer uit de hele regio, tot aan Nijmegen toe, een enkeling heeft nog iets meer gereisd. Vanwege de hitte worden er meer water- en fruitpauzes ingelast.

Maar er moet natuurlijk ook gewerkt worden. In de ochtend staat er een training van twee uur op de rol. Na de lunch is het tijd voor partijspelletjes. Soms spelen ze drie tegen drie, dan weer vier tegen vier. En aan het eind van de sessie is er de bekende strijd om de penaltybokaal.

In Huissen wordt wel duidelijk dat meidenvoetbal al lang geen ondergeschikte rol meer speelt. Hoe kan het ook anders na de successen van het Nederlandse team dat onder leiding van trainer Sarina Wiegman afgelopen zomer tweede werd bij het wereldkampioenschap. In de finale bleek Amerika net iets te sterk. Topspeelster Lieke Martens, nu spelend bij CF Barcelona, is het grote boegbeeld.

Passie en plezier

Dat vrouwenvoetbal al een tijd aan een opmars bezig is, merkt Berry van de Biezen aan het aantal aanmeldingen. Een opkomst van zestig meiden had hij niet verwacht. Het geeft aan dat het evenement bij voorbaat een succes is. Een volgende meidendag kan daarom niet uitblijven.

Berry van de Biezen kan bogen op jarenlange ervaring als speler. Hij was een voetballer met talent en speelde bij Sparta Nijkerk, een grote club in het amateurvoetbal en werd gescout door Ajax. Daar speelde hij nog samen met de onlangs gestopte oud-international Wesley Sneijder. Het geeft aan dat hij voldoende kennis van het spel heeft opgestoken.

Passie en plezier staan bij de trainingen voorop. Dat is in Huissen goed te merken. Het enthousiasme van de trainers werkt aanstekelijk. De voetbalmeiden doen hun uiterste best. Of het nu heet is of niet.