Logo lingewaardactueel.nl


Leo Starink legt een jonge bezoeker uit hoe je met een vlegel moet werken. (foto: Ellen Koelewijn)
Leo Starink legt een jonge bezoeker uit hoe je met een vlegel moet werken. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Bevlogen vertellen over akkerranden

Jos van Betuw wijst op een foto met een strook bloemen langs een akkerrand. Het is een lust voor het oog. In het voorjaar is de strook ingezaaid. De bloemen zijn belangrijk voor insecten. En daar profiteren weer andere dieren van wordt benadrukt op de Dag van de bloemrijke akkerranden.

door Vincent Bos

RESSEN – Jos van Betuw is een man met hart voor de natuur. Hij is onder meer gids voor IVN. Deze zaterdag staat hij voor de Stichting Lingewaard Natuurlijk bij landwinkel De Woerdt in Ressen. Het is een van de locaties waar aandacht voor bloemrijke akkerranden wordt gevraagd. In Park Lingezegen, in het Pakhuis in Hemmen en aan het fietspad langs de Linge bij Angeren gebeurt dat ook.

De bevlogenheid van de natuurliefhebbers is aanstekelijk. Ze praten enthousiast over het belang van de natuur. Daarom is het zo jammer dat de belangstelling voor deze Dag van de bloemrijke akkerranden aan de magere kant is.

Quiz

Het evenement wordt bij Ressen officieel geopend door de kinderburgemeesters Salma Bensiali (Overbetuwe) en Tess Elbers (Lingewaard) en de wethouders Dimitri Horsthuis-Tangelder (Overbetuwe) en Aart Slob (Lingewaard). De kinderburgemeesters openen er een bijenhotel. En ze winnen de quiz van de wethouders.

Slob geeft aan hoe belangrijk bloemrijke akkerranden zijn. "Die zijn goed voor insecten en vogels. Met positieve effecten voor de natuur. Het is prima dat agrariërs meewerken en dat vrijwilligers en organisaties zich ervoor inzetten en informatie geven over dit project."

Ben Hendriks uit Elst is op de fiets naar Ressen gekomen. "We fietsen graag en veel. Zeker door Park Lingezegen dat mooi is aangelegd. We genieten er iedere keer weer van. Het is goed om mensen op de natuur te wijzen. Het is alleen jammer dat de slootranden gemaaid worden."

Jos van Betuw benadrukt hoe waardevol die akkerranden zijn. "We houden de ontwikkeling in de gaten. Als distels opschieten die er niet horen, trekken we die eruit. Agrariërs doen mee maar ook particulieren met een weiland waarop paarden en koeien lopen."

De akkerrandendag is opgezet om aandacht te vragen voor het project. Daaraan doen twintig agrariërs mee. Bloemrijke akkerranden dragen bij aan de biodiversiteit en zijn belangrijk voor bijen, vlinders en vogels, maar ook voor muizen die op hun beurt voedsel zijn voor roofvogels. Het project wordt uitgevoerd door agrariërs, de gemeenten Overbetuwe en Lingewaard, de provincie Gelderland, Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO), Park Lingezegen en de Agrarische Natuurvereniging Lingestreek.