Logo lingewaardactueel.nl


Altijd een succes in de kinderdorpen: de playbackshow zoals hier in Doornenburg. (foto: Kirsten den Boef)
Altijd een succes in de kinderdorpen: de playbackshow zoals hier in Doornenburg. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

'Echt uitgekeken naar het kinderdorp'

Grote vangst in Doornenburg. Het had zomaar boven een nieuwsbericht kunnen staan. Met een totale oogst van 15.83 meter aan vis hebben de kinderen in dit dorp laten zien dat ze de kunst van het hengelen verstaan. Het vissen is onderdeel van het jaarlijkse kinderdorp.

door Vincent Bos

DOORNENBURG – Jolé Witjes (9) geeft aan dat ze heel veel vis gevangen heeft. Ze weet hoe ze moet vissen. Afgekeken bij haar vader, die lid is van de visclub. De kinderen hebben hun hengels uitgeworpen in het water bij het kasteel. De organisatie van het kinderdorp werkte voor dit onderdeel samen met hengelsportvereniging Lotus Vulgaris uit Doornenburg.

Jolé Witjes heeft al een topweek. "We doen allemaal leuke dingen. Ik heb heel erg naar het kinderdorp uitgekeken. Als ik wakker word wil ik er al meteen naartoe. Effe nog niet aan school denken, dat is fijn."

Veel voldoening

Niet alleen de kinderen kijken er naar uit. Dat geldt ook voor de medewerkers. Patrick Visch (34) is al ruim twintig jaar van de partij. Hij wil de speelweek echt niet missen. "De kick is er in de voorbereiding al als we met elkaar met de organisatie van het kinderdorp bezig zijn. Tijdens de speelweek zie je zoveel blijde gezichten van kinderen. Als een kind met een goed gevoel naar huis gaat, daar gaat mijn hart sneller van kloppen."

De vrolijkheid van de kinderen spat ervan af. Daarom helpt Patrick Visch zo graag mee. "Dit is zo leuk. Het kinderdorp geeft je veel voldoening. Hiervoor offer ik graag een week vakantie voor op."

Hij kaart het vissen aan als bijzonder onderdeel van de speelweek. "Normaal vangen we drie of vier vissen. We zijn nu naar een andere locaties gegaan, naar het water bij het kasteel. En de vangst was geweldig."

Ook voorzitter Hidde Vermaas loopt glunderend rond. Geef hem eens ongelijk. Deze middag is het stralend weer. Dat komt goed uit met alle waterspelletjes. De ruim 200 kinderen reageren er enthousiast op.

Boerderij

Het kinderdorp staat in het teken van de boerderij. "Dat thema hebben we uitgewerkt in de activiteiten. We hebben de kinderen verteld dat een bouwbedrijf op het terrein een appartementencomplex wil neerzetten. De kinderen kunnen dat verhinderen door stickers te sparen. Zo kunnen ze het land behouden. Zelf ben ik deze week boer Hidde en de boerin heet Sandra. Ik draag een overall en heb klompen aan. De boerin herken je aan de jurk met rode zakdoek."

Voor de kinderen is er vertier genoeg. Voor de leiding trouwens ook. Er is een speciale avond voor de vrijwilligers met hapjes en drankjes. Het doet Hidde Vermaas deugd dat zoveel mensen zich voor het kinderdorp inzetten. "We hebben 41 vrijwilligers. Iedereen doet enthousiast mee. Iedereen kent zijn verantwoordelijkheid. Dat geeft rust. Iedereen weet wat hij of zij moet doen."

De kinderen zijn weer naar school. Ze kijken nu al uit naar het volgende kinderdorp.