Logo lingewaardactueel.nl


Paul en Willem
Paul en Willem (Foto: Gregory Bekkers)

Bijzondere promotie zesde dan taekwon-do

Paul van Beersum en Willem Jansen, hoofdleraren van Taekwon-Do Academie Gelderland (TAG) zijn na een zeer pittig examen geslaagd voor de hoge 6e dan in het authentieke Taekwon-Do. Een prestatie van internationale klasse!

Bemmel - In Nederland zijn er nu 7 personen met een 6e dangraad of hoger binnen de wereldbond van de zoon van de stichter, de fameuze grootmeester Choi. Van Beersum en Jansen zijn de jongste.

De zwarte band kent iedereen als hoogste graad. Echter dat is pas de 1e dan. Een graad die de heren 25 jaar terug hebben behaald. Er zijn vervolg dangraden waar strikte internationale eisen aan zijn verbonden. Per vervolg graad moet men alleen al vanwege de geestelijke rijping en fysieke eisen net zoveel jaren “wachten” als de graad voordat men überhaupt op het zware examen mag. Minimaal 6 jaar dus vanaf het moment dat je 5e dan hebt. Het is dus ook al 25 jaar terug dat de heren de zwarte band hebben gehaald. In die tijd hebben de nog relatief jonge instructeurs op nationaal en internationaal vlak van alles gepresteerd om zover te komen. Zoals het schrijven van 4 boeken, het opleiden van 63 zwarte banders in hun eigen academie, het verzorgen van (inter)nationale seminars, het implementeren van Taekwon-Do binnen het onderwijs waar ze dagelijks als docent bewegingsonderwijs werken. Ter voorbereiding op het examen zijn ze recentelijk in Canada geweest om een masterclass te volgen bij grootmeester Choi. Het examen zelf was in Leerdam bij de hoogste dangraadhouder binnen de nationale organisatie, master Zondag 8ste dan, de voorzitter van de ITF Royal Dutch master Thijssen 7e dan en de hoogste scheidsrechter binnen de nationale organisatie Henk Schaaij. De examencommissie was zeer tevreden en sprak over een bijzonder goed examen. TAG kan trots zijn op hun leraren en de kennis die ze binnen de club verspreiden. Het motto van de heren; niet het doel, maar de Weg ernaar toe is het belangrijkst doceren ze wekelijks bij TAG.

Taekwon-Do varieert van sport tot kunst, van ontspanningsbezigheid tot levensdoel.

Voor meer informatie www.tagelderland.nl