Logo lingewaardactueel.nl


De sfeer zit er al meteen in. Terwijl de ene groep in Angeren aan het timmeren is, wordt er gedanst door anderen. (foto: Ellen Koelewijn)
De sfeer zit er al meteen in. Terwijl de ene groep in Angeren aan het timmeren is, wordt er gedanst door anderen. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

'We willen jeugd 'n blij gezicht geven'

door Vincent Bos

Feesten als beesten in Angeren

Ze werd door een vriendin gevraagd eens mee te komen naar het kinderdorp in Angeren. Nu wil ze er per se elk jaar bij zijn. Laurie Bult vindt het prachtig als kinderen genieten. Daar wordt ze ook zelf blij van. Dit jaar al helemaal. Het is tijd om te feesten. Het kinderdorp bestaat namelijk veertig jaar.

ANGEREN – "Het was de eerste keer zo leuk, dat ik ben gebleven. Ik neem er vrij voor van mijn werk als dat kan. Na een week ben ik helemaal kapot maar dat is het wel waard. Wat is er nu mooier dan de kinderen een blij gezicht te geven", zegt Laurie Bult op de eerste dag van het kinderdorp.

"Kinderen een plezierige tijd geven. Daar doe je het voor", zeggen de begeleiders Raoul Kempkes (23) en Tobias Siebenheller (22). Ze zijn al een paar jaar van de partij. Ze hebben het er uitstekend naar de zin. Al vindt Raoul het wel jammer dat hij maandag weer moest werken. Het liefst was hij er elke dag bij.

Nieuw terrein

Om hun heen hoor je overal het getik van hamers. Er wordt flink geklust deze zaterdag. Zo verrijst aan de voet van de dijk een tijdelijk dorp. Met hutten van hout, maar goed genoeg om er een week in door te brengen. "Mensen vinden het zo leuk dat ze even op de dijk stoppen om er naar te kijken", heeft voorzitter Stijn Hermsen van het kinderdorp gesignaleerd.

Hij praat met de bestuursleden elders op het terrein via een headset. De moderne communicatie heeft zijn intrede gedaan. De organisatie heeft de sociale media ingezet om veertig dagen achtereen het kinderdorp onder de aandacht te brengen. En dat is gelukt. Er wordt gerekend op de komst van 250 kinderen. Dat zijn er evenveel als vorig jaar. Het geeft aan dat de speelweek populair is.

Stijn Hermsen is in zijn nopjes met de nieuwe locatie. "Die bevalt buiten verwachting goed. Het was even afwachten hoe de indeling van het terrein zou zijn, maar het geheel is zelfs overzichtelijker."

Kinderfestival

Feesten als beesten is dit jaar het thema en dat kan natuurlijk niet anders als je veertig jaar bestaat. Vanwege dat jubileum is er een speciaal kinderfestival met tal van verrassingen. Bij de ingang van het kinderdorp zijn aanvankelijk nog foto's te zien uit het verleden. Maar die zijn vanwege de wind al rap weer weggehaald.

Twee van de drie oprichters van het kinderdorp blikken op de feestelijke sluitingsavond nog eens terug. Jacquelien Buurman en Carla de Koning hebben genoeg te vertellen. De andere oprichter, Chris Gertsen, is overleden.

De speelweek trekt kinderen die er al jarenlang komen en nieuwkomers. Jennifer en Brian Weijers lopen met hun kinderen over het terrein om de sfeer te proeven. Ze hebben op Facebook over het kinderdorp gelezen. Ze wonen pas enkele weken in Angeren. Daarom voelt het voor de kinderen nog onwennig aan. Maar wie weet krijgen ze later nog zin om mee te gaan doen. Aan de gezelligheid op het terrein ligt het in elk geval niet.