Logo lingewaardactueel.nl


Hugo Vermaas is een van de acteurs die opduikt tijdens de rondwandeling door Huissen. Hij is burchtwachter. (foto: Ellen Koelewijn)
Hugo Vermaas is een van de acteurs die opduikt tijdens de rondwandeling door Huissen. Hij is burchtwachter. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn )

'Je hoort toch elke keer wat nieuws'

door Vincent Bos

Rondleidingen in Huissen erg in trek

"Zijn jullie wel ingeënt? Want in de middeleeuwen waren er allerlei besmettelijke ziektes in Huissen." Met dat grapje geeft gids Emile Smit aan dat de wandelaars zich deze middag onderdompelen in de middeleeuwen. Er is veel interesse voor de rondleiding. Er komen zestig mensen op af.

HUISSEN – Willy Hofs heeft twee jaar geleden al eens deelgenomen aan een rondleiding door Huissen. "Het is echt verhelderend wat je over je eigen woonplaats hoort. Ik kom elke keer weer nieuwe zaken tegen", zegt de geboren en getogen Huissenaar.

Zijn zoon Jelle is al even belangstellend. Hij is vrijwilliger in het museum Hof van Hessen, onderkomen van de historische kring en vertrekpunt van de wandeling. Althans als Jelle Hofs in Nederland is. Hij studeert immers in Leipzig. Daar volgt hij de opleiding museologie. Hij leert er welke voorwerpen museumwaardig zijn en hoe je waardevolle spullen het best kunt beheren. "Het is altijd leuk om de geschiedenis van je eigen woonplaats te kennen. Dat heeft met identiteitsbewustzijn te maken."

Tonprater

Ook tieners willen meer over Huissen weten. Dinand en Mischa Lippmann zijn geïnteresseerd in de geschiedenis. En enthousiast gemaakt door hun buurman Koos Meeuwsen. Die komen ze later tegen als poortwachter. Want dat is een vast element in de rondleidingen: dat er acteurs opduiken die allerhande wetenswaardigheden opdissen.

Koos Meeuwsen was bij eerdere rondleidingen al eens tuinder en dominee. Praten gaat hem gemakkelijk af. "Bij carnaval was ik vroeger tonprater. Ik leef me wel in voor de rol. Zo zoek ik op internet informatie op en dan schieten je vanzelf dingen te binnen die leuk zijn om te vertellen." De andere acteurs zijn Hugo Vermaas en Jan Zweers. Naast Emile Smit zijn Cor Neijenhuis en Jan de vries de gidsen.

Neijenhuis vertelt dat Huissen tijdens de Reformatie het toevluchtsoord was voor katholieken. "Huissen behoorde tot het liberale Kleef. Kerken en klooster bleven hier open. Vandaar dat de katholieken naar Huissen vluchten."

Op zondag 25 augustus gaan de gidsen nog eens op pad. Het thema is: 'Huissen in de middeleeuwen'. De wandeling begint om 14.00 uur bij het stadsmuseum Hof van Hessen, Vierakkerstraat 39. Deelname kost € 2,50 per persoon. Onderweg komen de deelnemers acteurs tegen die allerlei wetenswaardigheden over Huissen vertellen. Aanmelden kan via voorzitter@huessen.nl of Hof van Hessen, 026-3255058. Het museum is behalve op maandag elke dag geopend van 13.00 tot 16.30 en op vrijdag vanaf 10.00 uur.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten