Logo lingewaardactueel.nl


Moeder Helma en dochter Nikki genieten van de gezelligheid en zijn ook naar de Huissense Dag gegaan om te shoppen. (foto: Kirsten den Boef)
Moeder Helma en dochter Nikki genieten van de gezelligheid en zijn ook naar de Huissense Dag gegaan om te shoppen. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

'Publiek komt voor muziek en borrel'

Haar opa zou stuurman op zee worden. Maar zover kwam het niet. De bijnaam was wel geboren. En daarom wordt ze Lies van de schipper genoemd. Lies Evers (76) kan er wel om lachen. De sfeer zit er op de Huissense Dag toch al goed in. "Het is een geweldige dag. Je moet het meemaken", zegt ze.

door Vincent Bos

HUISSEN – Overal zoeken bekenden elkaar op. De Huissense Dag is een begrip. Zoveel is wel duidelijk. Families treffen elkaar weer. Zoals dat in andere plaatsen met de kermis het geval is. Het lijkt wel alsof de hele Betuwe deze warme dinsdagmiddag in Huissen te vinden is. Uit alle dorpen kom je mensen tegen.

Braderie en muziek zijn de kenmerken van het evenement. Wie langs de talrijke kramen slentert komt ogenblikkelijk tot de slotsom dat Huissen deze laatste dinsdag van juli een groot openluchtwarenhuis is. Er is werkelijk van alles te koop. Van tekstborden tot babykleren en van oliebollen tot fruit. Wie geen zin heeft om te koken, kan genoeg eten op de Huissense Dag. Én drinken. Want op de terrassen is nagenoeg geen lege stoel te zien.

Uitleg over kasteel

"De mensen komen voor de muziek en de borrel", stelt Lies Evers. "Het is gewoon een gezellige dag waarop je veel oude bekenden ziet", vult Henny Pelkman (70) aan op het terras bij De Gouden Engel. Daar speelt de gelegenheidsformatie Hutspot. Muzikanten van verschillende verenigingen spelen voor een keer samen, vandaar de naam.

Bij het plaatselijke museum Hof van Hessen luisteren twee kinderen naar het boeiende verhaal van Koos Meeuwsen. Die vertelt van alles over het oude kasteel van Huissen aan de hand van een maquette van Rowan Smit. Het kasteel stond op de plek die nu bekend is als het Dominicanenklooster. Hij vertelt de jeugd hoe het kasteel tot stand is gekomen en dat de bezitters met pijl en boog vijanden van zich af hielden.

Intussen maakt Koos Meeuwsen van de gelegenheid gebruik iedereen te wijzen op de stadswandeling op de zondagen 11 en 25 augustus. 'Huissen in de middeleeuwen' is dit keer het thema. Tijdens de route duiken acteurs op. Meeuwsen heeft zelf enige jaren geleden met verve de rol van dominee vertolkt en speelde vorig jaar een tuinder.

Genieten op terras

Op de Markt in Huissen heeft Johnny Grotenbiek uit Doornenburg een mooie plek uitgekozen. Met zicht op het enkele weken geleden geopende muziekpodium Odeon. "Het is fijn om d'r effe uit te zijn", zegt hij. "Zoveel is er in de Betuwe niet te doen. Daarvoor moet je doorgaans naar de stad." Maar deze middag wordt hij niet teleurgesteld. Er is genoeg te beleven in Huissen. Bij alle cafés is muziek te horen.

Harrie Stevens uit Westervoort geniet van alle drukte en van de sfeer. "Het is bar gezellig", zegt hij. Met vrienden heeft hij de pont genomen om in Huissen te komen. Hij heeft bij Big Fish een prima plek gevonden om de middag door te komen. En met hem vermaken vele duizenden mensen zich op de Huissense Dag.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuws uit Arnhem

Meer nieuws uit Arnhem >

Nieuwsoverzicht

Meer berichten