Logo lingewaardactueel.nl


May (8), Kae (8) en Dila (8) uit Haalderen zijn voor de vierde keer present op het Kinderdorp. Ze genieten er volop van. (Kirsten den Boef)
May (8), Kae (8) en Dila (8) uit Haalderen zijn voor de vierde keer present op het Kinderdorp. Ze genieten er volop van. (Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

'Kinderdorp is vrije week wel waard'

Op vakantie gaan? Prima idee, maar niet als in Haalderen het kinderdorp is. Want daar willen de kinderen bij zijn. De ouders houden er bij de planning al jaren rekening mee. Kinderen komen massaal naar de Notenboomstraat. En ook de vrijwilligers willen er elk jaar per se bij zijn.

door Vincent Bos

HAALDEREN – De kinderen hebben op de eerste dag getimmerd dat het een lieve lust was. Want geen kinderdorp zonder fraaie hutten. "Het is een geweldige speelweek voor de kinderen", weten Dennis en Carla Heijmen uit Haalderen uit ervaring. Hun twee dochters doen mee. "We stemmen daar onze vakantie op af", zeggen de ouders.

"De kinderen komen elke dag met enthousiaste verhalen thuis. Er is een heel gevarieerd programma. Van knutselen tot buikschuiven. Zelf kwamen we vroeger ook naar het kinderdorp. Voor de kinderen leuk dat ze hun klasgenoten weer zien. We hebben het er thuis over gehad dat ook de vrijwilligers hun vakantie hier doorbrengen. Daar moet je respect voor hebben", menen Dennis en Carla Heijmen.

Vrijwilliger geniet ook

Vrijwilliger Marc Peters (51) is al 24 jaar van de partij. Hij zou niet anders willen. "Het is prettig iets voor de gemeenschap te kunnen doen en fijn als kinderen een leuke week hebben. Mijn dochter van twaalf doet ook mee. Het kost me anderhalve week vrij. Dat is het me zeker waard. We hebben een goed gemotiveerd team en 's avonds genieten we van een hapje en een drankje."

Filou Abbink (16) werkt voor de eerste keer als vrijwilliger mee. "Het is altijd een hele leuk week. Voor iedereen. Het is sowieso leuk om met kinderen te werken. Het kinderdorp biedt veel gezelligheid. Ik ben betrokken bij de jongste groep, kinderen van vier tot zeven jaar."

Het geeft aan dat het kinderdorp in Haalderen een niet meer weg te denken evenement is. Het kinderdorp beleeft de 48ste aflevering. Op de eerste dag zijn er 125 kinderen in touw, maar voorzitter Robbert Weideveld verwacht dat dit er gaandeweg wel meer worden. Safari is dit keer het thema.

Andere jaren gingen de activiteiten al op vrijdag van start. Dit keer is gekozen voor de aftrap op zaterdag. "Dat komt organisatorisch beter uit. Ook voor mensen die hun vakantie plannen", legt Weideveld uit.

Dagje uit

Voor een week plezier betalen de kinderen € 12.50. Ze krijgen er drank voor en snoep en gaan een dag uit. De oudste groep gaat naar Nijmegen en overnacht er in het gebouw van de scouting. De middengroep gaat een dag naar Berg en Dal en de jongste deelnemers krijgen een kleiworkshop bij Ambacht Haalderen.

De activiteiten moeten wel betaald worden. "Daarom is de fancy fair op zondag voor ons zo belangrijk", zegt Robbert Weideveld. "Dat is zeg maar de levensader van het kinderdorp. Zoals ook de baromzet tijdens Kivac got talent voor inkomsten zorgt." Het kinderdorp kost hem zeker twee weken maar levert hem ook veel voldoening op.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten