Logo lingewaardactueel.nl


Siebren en Nienke Davelaar hebben waterpret. Ze komen met hun moeder graag naar natuurbad Walburgen in Gendt. (foto: Ellen Koelewijn)
Siebren en Nienke Davelaar hebben waterpret. Ze komen met hun moeder graag naar natuurbad Walburgen in Gendt. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Voor waterpret gaat gezin naar Gendt

Zwemmen in Nijmegen of Arnhem? Of toch maar naar dat gemoedelijke bad in Gendt? Menigeen prefereert de laatste optie. Op sportpark Walburgen geen topdrukte maar wel vrolijke gezichten. Ook geen mensen die op een strandlaken op het zand liggen. Daar is het nu net te heet voor.

door Vincent Bos

GENDT – Je ziet de badgasten wel in de schaduw onder de bomen. Logisch met deze hoge temperaturen. Nienke (10) en Siebren Davelaar uit Huissen vermaken zich in het water. "Het is fijn dat je hier naar het vlot kunt zwemmen", zegt Nienke. De fraaie speeltoestellen noemt ze een ander pluspunt.

Moeder Liesbeth Davelaar geeft aan dat ze vaker naar Gendt gaan. "Het is hier gemoedelijk, niet zo druk en daardoor overzichtelijk. De kinderen kunnen hier heerlijk spelen. Al gaan we ook wel eens naar het Zwanebad in Huissen."

Toegang is gratis

De Gendtse beheerders Kees van de Laarschot, Willy Evers en Wim Goris voelen zich gelukkig met de belangstelling voor hun bad. "Gemiddeld trekken we 400 tot 500 mensen per dag. Dat zijn voor ons behoorlijke aantallen. We zijn er in elk geval hartstikke blij mee. Mensen komen hierheen omdat de toegang gratis is, en je voor het parkeren en het toilet ook niets betaalt. Daar komen de lage prijzen in de kiosk nog bij. Voor een kop koffie betaal je één euro en je krijgt er een koekje bij."

Pluspunt van dit natuurbad is volgens Willy Evers dat het bad niet steil afloop. "Bij ons loopt het regelmatiger af en dat vinden mensen prettiger. Daarnaast hebben we nieuwe speeltoestellen geplaatst waaronder de octopus. Die doen het goed. We konden de toestellen aanschaffen dankzij de actie Lingewaard.Doet."

Het natuurbad bestaat al vijftig jaar. Bij de kiosk is een knus terras te vinden. Het gevolg is dat mensen uit de hele omgeving het bad weten te vinden en het waarderen.

Helen de Vries uit Nijmegen beaamt dat. Met haar zussen is ze in Gendt op familiebezoek. En omdat het zo heet is besluiten ze een duik in het natuurbad te nemen. "Het is mooi opgeknapt. Alleen jammer van de vele wespen", verklaart ze.Volgens Willy Evers is de aanwezigheid van een imker in de buurt van het bad daar de reden voor.

Aanleg trimbaan

Drie maanden geleden is de Stichting Walburgen Beweegt opgericht. Willy Evers heeft de aanzet gegeven. Doel is om de sportieve mogelijkheden op Walburgen verder te benutten. "Dan moet je denken aan de aanleg van een trimbaan, wandelmogelijkheden of dat mensen hier een kinderfeestje houden."

Het bad kent tal van trouwe bezoekers, weet hij. "Vanaf mei tot eind september komt elke dag een groep vrouwen zwemmen, ongeacht het weer. Ze zijn zeventig, tachtig jaar en slaan nooit over. In de zomermaanden komt de jeu de boulesclub elke vrijdagochtend koffie drinken. En ook de sportgroep van GALM zie je hier vaak. Het geeft aan dat mensen hier graag zijn."

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten