Logo lingewaardactueel.nl


Feest op het muziekpodium Odeon in Huissen. Voorzitter Frank Jeurissen van de Vrienden van Huissen (rechts) is verheugd. (foto: Ellen Koelewijn)
Feest op het muziekpodium Odeon in Huissen. Voorzitter Frank Jeurissen van de Vrienden van Huissen (rechts) is verheugd. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Odeon, voorbeeld van standvastigheid

door Vincent Bos

Muziekpodium in Huissen geopend

Een lint en een schaar. Dan verwacht je een saaie openingshandeling. Niet in Huissen. Daar staan twaalf mensen met een schaar gereed om het lint door te knippen. Ze staan op de vloer van Odeon, de naam van het muziekpodium. Huissen is er trots op. Terecht, want het is een prachtig bouwwerk.

HUISSEN – Marian Persoon spreekt van een ontzettend mooi podium. Ze is voorzitter van de Bloemenmarkt in Huissen, een jaarlijks evenement in mei. Het muziekpodium biedt weer de kans om een orkest te laten optreden tijdens de Bloemenmarkt.

"Het podium is heel open en transparant. Het maakt echt indruk", meent Marian Persoon. Ook Peter Suilen uit Huissen is die mening toegedaan. "Huissen kon het ook wel gebruiken. Er is zoveel muziek hier."

Jarenlang geijverd

Maar het overdekte muziekpodium is niet zonder slag of stoot tot stand gekomen. De Stichting Vrienden van Huissen heeft er jarenlang voor geijverd, maakt voorzitter Frank Jeurissen duidelijk. "Er wordt al vanaf 1996 over gesproken", geeft hij aan. In dat jaar werden de eerste plannen door Ton Straver gepresenteerd.

De stichting heeft eerst andere projecten in Huissen opgepakt. Dankzij de Vrienden van Huissen zijn gevels verrijkt met muurschilderingen. De plannen voor het muziekpodium bleven ook liggen omdat onduidelijk was hoe het centrum van Huissen ingericht zou worden.

Totdat de huidige wethouder Theo Janssen aangeeft dat de Markt wordt aangewezen als evenementenplein. Hij zegt dat als de stichting nog plannen heeft voor een muziekpodium de tijd daar rijp voor is.

De stichting pakt zo de draad weer op. "De bedoeling was een muziekpodium met niet te veel toeters en bellen. Niet al te opzichtig", zegt Frank Jeurissen. Er breekt hilarisch gelach uit. Want het muziekpodium is bepaald niet bescheiden uitgevallen, hoe prachtig het bouwwerk ook is.

Huzarenstuk

Odeon is het werk van de ontwerpers Medie Janssen en Jan Siebenheller. Ze hebben niet naar de kosten gekeken maar een ontwerp bedacht dat er zijn mag. De spaarpot van de stichting was er niet toereikend voor. Sponsors zijn over de brug gekomen, de gemeente deed een duit in het zakje en fondsen stelden subsidies in het vooruitzicht. De stichting had er een hele kluif aan het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen, maar dat is wel gelukt. Het gaat om een bedrag van minstens anderhalve ton.

Wethouder Johan Sluiter van Lingewaard spreekt van een huzarenstuk. Het podium is volgens hem een voorbeeld van standvastigheid van de initiatiefnemers. De gemeente Lingewaard neemt het beheer en het onderhoud van het muziekpodium over.

Helemaal af is het bouwwerk nog niet. Als de vloer gehard is, wordt er een dambord van gemaakt, zeggen jeugdleider Jos Lamers en voorzitter Willem Hoek van damvereniging VBI uit Huissen. Ze hopen het podium over zes weken als dambord te kunnen gebruiken.

Nieuwsoverzicht

Meer berichten