Logo lingewaardactueel.nl


Zwieren op de klanken van het koor. Muziek stemt tot vrolijkheid en dat is in Bemmel best wel het geval. (foto: Ellen Koelewijn)
Zwieren op de klanken van het koor. Muziek stemt tot vrolijkheid en dat is in Bemmel best wel het geval. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn )

Hele plein zwiert mee met Schip Ahoy

door Vincent Bos

Muziekfestival in Bemmel geslaagd

Genieten van Egerländermuziek. Herman Bolder uit Groessen doet dat als hij thuis naar de grote shows op ARD en ZDF kijkt. En hij doet dat in Bemmel. Het Muziekfestival Lingewaard verenigt koren en kapellen. Een geslaagde combinatie

BEMMEL – Als het even kan komt hij elk jaar naar Bemmel voor het Internationale Kapellenfestival van De Leemkuulers. Het evenement luidt steevast de Zwitserse Week in. Dan weet je dat de Nijmeegse Vierdaagse in aantocht is. Elk jaar huist een Zwitsers muziekkorps dan in Bemmel. Dit jaar is dat Spiel der Luzerner Polizei.

Maar Bemmel is ook elke tweede zondag het decor van het Korenfestival van het Smartlappenkoor Lingewaard. Dit keer vallen beide evenementen samen. Reden genoeg voor zangers en muzikanten de handen ineen te slaan. Het gevolg is dat het hele dorp op deze zondag muziek ademt.

Oostenrijk

Op de ene plek zingen de koren met passie, op de andere locatie word je vrolijk van Egerländermuziek. De ondernemers blazen hun partij mee door de winkels te openen. Niemand hoeft zich in Bemmel te vervelen tijdens het Muziekfestival Lingewaard.

Herman Bolder (74) geniet op het Kinkelplein, het decor van de kapellen. "Sowieso ben ik een liefhebber van muziek uit Oostenrijk. Komt ook omdat ik er een tijd heb gewerkt. Het is mooie muziek, afwisselend ook. Daar kunnen de Nederlanders nog een puntje aan zuigen."

Genieten van de muziek gebeurt ook bij de vijf podia die zijn gereserveerd voor de koren. Er hebben zich 21 zanggroepen gemeld, shantykoren, piratenkoren, zeemanskoren, groepen die smartlappen of levensliederen zingen. Er komt van alles voorbij.

Het publiek wordt er enthousiast van. Dat is te merken op De Markt in Bemmel als zeemanskoor Schip Ahoy uit de Betuwe optreedt. Zoals altijd onder de bezielende leiding van Gert Huting. Het hele plein zwiert. Iedereen doet mee.

Gedrevenheid

Marga Bisseling (58) uit Angeren zit even verderop bij Het Wapen van Bemmel. Daar vermaakt het koor het publiek met echte levensliederen. Nummers met een verhaal. "Het is hier heel relaxed. Moet je eens kijken naar de gedrevenheid van die mensen. Als de zon er nu nog eens bij komt, is het helemaal goed."

Riet Roelofs uit Lent komt voor de sfeer en de gezelligheid. Ze luistert naar de koren en kijkt bij de kapellen. "Als je van muziek houdt, vind je alles mooi. Zelfs klassiek. Ik vermaak me hier vanmiddag wel." Dat doet John Zwartjes uit Bemmel ook. "We komen ook voor de sfeer en de gezelligheid. De muziek is vrolijk. Biertje erbij. Helemaal prima."

Muziekfestival Lingewaard komt in aanmerking voor een tweede editie. De voorzitters Jan Vos van Smartlappenkoor Lingewaard en Stan Gerichhausen van De Leemkuulers zijn tevreden. Ze constateren dat beide evenementen elkaar versterken. Precies zoals ze gehoopt hadden.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten