Guus, Adinda en Julie (v.l..n.r.) gaan helemaal op in het verhaal van Mariken van Nimwegen. (foto:Kirsten den Boef)
Guus, Adinda en Julie (v.l..n.r.) gaan helemaal op in het verhaal van Mariken van Nimwegen. (foto:Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boek)

Adinda beleeft plezier met Julius Zebra

Probeer dat maar eens vlot te lezen. Het verhaal van Mariken van Nimwegen in die middeleeuwse taal. In de bibliotheek in Bemmel beginnen Guus, Adinda en Julie er toch aan. De drie tieners doen mee aan Boekenbende, een project met als doel het leesplezier van kinderen te stimuleren.

door Vincent Bos

BEMMEL – Dat ze van lezen houden staat vast. Het liefst elke dag. Het leesplezier spat ervan af bij deze drie tieners. Julie (11) vertelt er enthousiast over. "Dagboek van een muts is mijn favoriete boek. Maar wat Jacques Vriens schrijft vind ik ook leuk om te lezen."

Ze komt vaak naar de bibliotheek in Bemmel. "Als ik lees, zie ik er ook een verhaal bij. Soms schrijf ik zelf een verhaal in een schrift." Wil ze dan schrijver worden? Nou, dat toch weer niet.

Opdrachten

Adinda (10) pakt als het kan ook iedere dag een boek. Bij voorkeur een werk van Julius Zebra. "Dat zijn boeken met tekeningen. De verhalen zijn grappig en spannend. Ik doe aan de Boekenbende mee omdat je opdrachten krijgt die in het boek voorkomen. Sommige opdrachten zijn moeilijk, andere weer niet."

Guus (11) komt al met evenveel plezier naar de bibliotheek. "Door de manier waarop de boeken behandeld worden, beleef je de boeken ook echt. Ik lees best veel. Carry Slee is dan mijn favoriet."

Boekenbende is een initiatief van Sundri Meindersma. Ze is klantadviseur in de bibliotheek. De leesclub is in november van start gegaan. "Voorop staat het leesplezier voor de kinderen. Dat doen we door samen een boek te lezen en daarover in gesprek te gaan. We kiezen voor boeken waar je iets creatiefs mee kan. Ze krijgen prikkelende opdrachten. We hebben al eens een speurtocht gedaan en deze keer gaan we toneel spelen", zegt ze.

In Bemmel zijn de boeken eerder Koning van Katoren van Jan Terlouw en de Zevensprong van Tonke Dragt gelezen. Nu is de groep bezig met Mariken van Nimwegen. De kinderen zijn er enthousiast over. Ze willen maar wat graag terugkomen als in september het tweede seizoen van de Boekenbende begint.

De Boekenbende is een leesclub voor kinderen van 10 tot en met 12 jaar. Het project is bedacht door Sundri Meindersma. Vanaf dit najaar elke tweede woensdag van de maand in de bieb in Bemmel. Het project start ook in Elst. Telkens als de groep aan een nieuw boek begint, is er ruimte voor instromers. Kinderen die meedoen lezen meer en komen vaker in de bibliotheek. Wie wil meedoen aan Boekenbende kan zich opgeven via bemmel@obgz of elst@obgz, respectievelijk de bibliotheken in Bemmel en Elst.

Meer berichten