Veel publiek komt af op het duo MOOD tijdens Struinen in de tuinen in Huissen waar op dertien locaties muziek klinkt. (foto: Kirsten den Boef)
Veel publiek komt af op het duo MOOD tijdens Struinen in de tuinen in Huissen waar op dertien locaties muziek klinkt. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

'Op zo'n tuin raak je nooit uitgekeken'

Een sprong in het diepe. Dat is het toch eigenlijk wel. Een evenement van de grond tillen waarvan je niet weet of het aanslaat. Lianne Derksen uit Huissen kan gerust zijn. Struinen in de Tuinen verdient navolging. Tuinen bekijken en naar muziek luisteren is een geslaagde combinatie gebleken.

door Vincent Bos

HUISSEN – Karin Maassen uit de Gochsestraat is het daar roerend mee eens. Ze noemt het evenement geslaagd. Niet zo verwonderlijk omdat bij het eerste optreden van Voices al meteen veertig personen in de tuin staan.

"Ik heb me aangemeld omdat mensen mogen genieten van mijn paradijsje", zegt Karin Maassen. Zo noemt ze haar prachtige tuin. In het onderhoud ervan gaat veel tijd zitten. Ze is er elke dag wel mee bezig. "Het meest trots ben ik op de waterpartijen. Water geeft leven, zorgt voor beweging. Je raakt er nooit op uitgekeken."

Mooie combinaties

Irma Rutten uit Gendt is ervan onder de indruk. "De combinaties in de tuin zijn zo mooi. De zitjes, de natuurlijke bloemen, geen knalkleuren, het water. Het is een tuin waarin je heerlijk kunt zitten. Een relaxte tuin ook. Een natuurlijke tuin vooral. Want tegenwoordig zie je toch veel beton in de tuinen."

Haar man Theo en Jaap Plattel genieten vooral van de muziek. Maar intussen kijken ze met plezier rond. "Het is een geweldige tuin, ook door de hoogteverschillen. Creatief ook met al die mooie combinaties." Intussen horen ze het koor Voices Laat me van Ramses Shaffy zingen.

Voices bestaat dertien jaar en telt elf zingende vrouwen en twee mannen die zorgen voor de instrumentale begeleiding. Het koor vindt zijn oorsprong in de katholieke kerk. Daar zingt het nog vaak, maar wel minder, geeft zangeres Daniëlle Willemsen aan.

"Daardoor ga je ook naar andere mogelijkheden kijken om op te treden. Als je de blik verruimt kom je bij verenigingen terecht of zoals hier in een tuin in Huissen. Dit is echt genieten. Zingen is toch al zo heerlijk. Als je zingt, maak je het hoofd leeg. De leden van ons vinden in de zang de ontspanning die ze nodig hebben."

De tuin van Lianne Derksen aan de Frankentaler is wat kleiner maar er staan wel veel mensen. Hier treedt het duo MOOD op, met de heldere stem van zangeres Mieke en het akoestische gitaargeluid van Marty. Het leuke is dat het publiek mag kiezen welk nummer vertolkt wordt. Mieke legt twee mogelijkheden voor. Als het publiek blijft zitten wordt het eerste lied gezongen, gaan de toeschouwers staan dan is dat de keus voor optie twee.

Dertien locaties

Lianne Derksen is opgetogen dat het evenement zo in de smaak valt. "Ik zag het evenement Gluren bij de Buren op Facebook. Dan gaat het om muziek in de huiskamers. Dit keer gaat het om muziek in de tuinen. Ik had gehoopt op tien locaties, het zijn er dertien geworden. Muzikanten en tuinbezitters reageerden geweldig. Het is een geslaagd evenement. Daarom loop ik met een grote glimlach rond."

Meer berichten