Marianne van Eechoud (rode jurk) bedankt burgemeester Marianne Schuurmans voor haar betrokkenheid en aandacht. (foto: Kirsten den Boef)
Marianne van Eechoud (rode jurk) bedankt burgemeester Marianne Schuurmans voor haar betrokkenheid en aandacht. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

'Ze is betrokken en warme vakvrouw'

Ze gaat zeker koffie drinken bij de burgemeester. Daarvoor moet ze wel naar Noord-Holland. Want burgemeester Marianne Schuurmans verhuist naar de gemeente Haarlemmermeer. "We gaan haar in Lingewaard wel missen", zegt Marianne van Eechoud uit Bemmel.

door Vincent Bos

HAALDEREN – Het is druk op de afscheidsreceptie van Marianne Schuurmans in zalencentrum De Kolk in Haalderen. Schutterijen komen, maar ook muziekverenigingen en oranjecomités, sportclubs en tal van inwoners. Dat de burgemeester geliefd is, behoeft geen twijfel.

"Ze is een fantastisch mens", zegt voorzitter Marianne van Eechoud van wandelcomité deBol. "Ze heeft altijd belangstelling getoond en ons gesteund. Echt een betrokken vrouw. We hebben beloofd dat we in Haarlemmermeer nog eens langskomen."

Altijd aanwezig

Wie je ook spreekt, iedereen is onder de indruk van de burgemeester. Vooral haar aanwezigheid bij jubilea, concerten, begrafenissen, uitvoeringen en herdenkingen wordt op prijs gesteld. Alleen al op die manier is ze verenigingen en organisaties tot steun geweest.

"Bijna bij alle concerten was ze aanwezig", weet voorzitter Theo van Vuuren van muziekvereniging Volharding uit Huissen. "Ze is altijd enthousiast. Ze draagt vrijwilligers en verenigingen een warm hart toe. Op Facebook is altijd meteen een reactie te vinden. Dan lees je dat ze bij een leuke vereniging zit. Dat toont haar betrokkenheid."

Directeur Ruud van Groesen van ontzandingsbedrijf K3 noemt de samenwerking met Schuurmans zeer prettig. Eric Blankert van de Oranjestichting Gendt noemt haar zeer gedreven. Als imker is hij haar erg dankbaar. "Want tijdens de periode van Schuurmans in Lingewaard is op het gebied van biodiversiteit veel bereikt. Dat is belangrijk voor de bijenstand."

Secretaris Renate Laarakker en vicevoorzitter Jaan Verwaaijen van carnavalsvereniging De Kleibakkers uit Haalderen kenschetsen Marianne Schuurmans als een 'warme vrouw'. "Een burgemeester met een goed hart, betrokken bij het carnaval. De manier waarop zij vorm gegeven heeft aan de sleuteloverdracht is geweldig."

Songfestival

Tijdens die sleuteloverdracht neemt Marianne Schuurmans graag haar wethouders op de hak. En dus is de receptie een mooie gelegenheid voor wethouder Helga Witjes om de burgemeester eens te plagen.

Over het songfestival bijvoorbeeld waarvan de burgemeester idolaat is zegt ze: "Misschien komt dat Songfestival naar onze regio. Net nu jij weg bent." Witjes prijst Schuurmans als de burgemeester die telkens de juiste toon weet te raken. "Ze brengt rust en zorgt voor verbinding. Ze is een vakvrouw die op uitstekende wijze leiding geeft. Ze is geïnteresseerd in alles wat in Lingewaard gebeurt."

Marianne Schuurmans kijkt terug op zes bijzondere jaren. "Het was een feest om jullie burgemeester te mogen zijn."

Meer berichten