Logo lingewaardactueel.nl


De Kinderburgemeester van Overbetuwe, Salma Bensiali (links), ontmoet haar collega Tess Elbers van Lingewaard. (foto: Ellen Koelewijn)
De Kinderburgemeester van Overbetuwe, Salma Bensiali (links), ontmoet haar collega Tess Elbers van Lingewaard. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

'Kind moet sport kiezen die leuk is'

Opnieuw. En nog een keer. Alsof het gaat om de opname van een tv-serie of film. Dit keer is de camera toch echt gericht op de vrolijke en vriendelijke Tess Elbers. Voor de camera van Arkadiusz Prochazka van ArPro legt ze uit waarom ze zo graag kinderburgemeester van Lingewaard wil zijn.

door Vincent Bos

HUISSEN – De opname is op YouTube te bekijken. Tess Elbers vertelt dat ze elf jaar is en op IKC De Marang in Angeren onderwijs volgt. De ene keer moet de opname over omdat de microfoon hapert, de andere keer omdat er teveel achtergrondlawaai is.

Ze verhuist met de cameraman naar de grote zaal van De Valom in Huissen, krijgt een nieuwe microfoon en vertelt dan vlekkeloos welk doel ze voor ogen heeft. Een half uur later is Tess Elbers beëdigd en schudt ze de handen van burgemeester Marianne Schuurmans van Lingewaard en tal van raadsleden. En ze ontmoet meteen haar collega uit Overbetuwe. De kinderburgemeester uit die gemeente, Salma Bensiali, heeft ook nog een cadeau meegenomen.

Jutbakken

Tussen de bedrijven door vertelt Tess Elbers dat ze graag met kinderen omgaat. Ze heeft twee doelstellingen voor ogen. Ze wil dat alle kinderen kunnen sporten. "En dan het liefst in een sport die ze zelf leuk vinden."

Daarnaast maakt ze zich sterk voor het milieu. Ze pleit voor meer jutbakken. Ze heeft in haar woonplaats Angeren al gezien dat die goed functioneren. Mensen kunnen daar hun afval in kwijt in plaats van dat ze het op straat gooien.

Zelf is Tess Elbers een sportieve tiener. Voetbal is haar leven. "Ik speel bij SV Angeren. Al vanaf mijn vierde wist ik dat ik wilde voetballen. Dit is echt een sport voor mij en ik wil er ook niet meer van af." Zwemmen is een andere hobby van haar en ze houdt van de konijnen.

Om kinderburgemeester te worden had ze een filmpje ingestuurd, gemaakt met de telefoon van haar moeder. Burgemeester Marianne Schuurmans noemt Tess Elbers een 'actieve jongedame. "Je leert veel in een jaar maar je gaat vanzelf aan deze functie wennen."

Meer berichten