Logo lingewaardactueel.nl


Marianne Blom heeft op de tafel schilderijen in broekzakformaat staan. Ze maakt ook grote doeken. (foto: Ellen Koelewijn)
Marianne Blom heeft op de tafel schilderijen in broekzakformaat staan. Ze maakt ook grote doeken. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

'Mijn werk is 'n explosie van kleuren'

Een ijsvogel op de rand van een viskom. Een schilderij in broekzakformaat. En een zwart-wit schilderij van koningin Máxima. Aan de Tienmorgen in Huissen zie je hoe gevarieerd kunst kan zijn. Liefhebbers kijken hun ogen uit. De kunstroute door Angeren en Huissen is in trek en smaakt naar meer.

door Vincent Bos

HUISSEN – Kleurrijk. Zo mag je de schilderijen van Louise de Haardt zeker noemen. Neem dat schilderij met Engelse drop. De kleuren spatten van het doek af.

Megarealisme noemt ze haar kunst. Voorwerpen worden sterk uitvergroot. Om dat te onderstrepen houdt ze een snoepje voor het schilderij. Het kunstsnoepje is flink groter. "Ik werk graag met kleuren en kies voor combinaties die een ander niet maakt", zegt ze.

Frances van der Steen uit Wijk bij Duurstede reageert enthousiast. "Ik ben een absolute fan van het werk van Louise. Dat is zo machtig mooi. Kijk nou eens naar die badeend in plastic zak. Zo leuk. Of neem dat fruit. Je zou het zo willen pakken. Zo echt lijkt het. Thuis heb ik nog geen werk van Louise hangen, maar dat is wel een droom."

Binnen is Leon Jordaan aan het werk. Hij schildert even indringende als imposante portretten. Alles in zwart-wit. Het zijn close-ups van gezichten. Geschilderd op wat hij noemt gestructureerd doek. "Meestal is het doek vlak. Dat is dit doek niet. Dit is een onregelmatig doek. Je kunt geen rechte lijnen op het doek zetten. Je kunt diepte creëren met schaduwwerking. Ik werk altijd in zwart-wit. Ik ben bang voor kleuren", klinkt het met enige zelfspot. In zwart-wit zit zijn uitdaging. "Ook om zo meer contrast op het doek te krijgen."

Stef en Coby Jansen uit Nijmegen kijken er met belangstelling naar. "Dat is Máxima", zegt zij meteen. Zo herkenbaar is het schilderij dus wel. Aan de Tienmorgen is het werk te zien van zes kunstenaars. Ze kiezen er bewust voor die plekken te bezoeken waar het werk van meerdere kunstenaars is te zien. De Zandse kerk en tuinbouwmuseum Mea Vota zijn daarom op de routekaart omcirkeld.

Stef Jansen is van origine een Huissenaar. "Ik ben op 't Zand geboren", verwijst hij naar de wijk met die naam. "Ik ben een kunstliefhebber. Liefst van Aziatisch werk. Of Mondriaan. Die zwart-wit schilderijen vind ik erg mooi. Kleur leidt af. Zwart-wit komt altijd bij je binnen. Het gebruik van kleuren is mooi hoor. Maar bij zwart-wit heb je niets te kiezen. Ja, tussen zwart, wit en grijs."

Marianne Blom heeft de kunst buiten opgesteld. Grote doeken maar dus ook die schilderijen ik broekzakformaat. Ze zijn tien bij tien. "Dat leek me wel leuk als tussendoortje. Wel zo gemakkelijk voor een keer. De andere doeken maak ik op zolder. Mijn dochter wil die kleine schilderijen hebben. Ze is er al verliefd op. Het zijn vrolijke en simpele schilderijen geworden", zegt ze.

Haar werk kenmerkt zich door het kleurgebruik. Marianne Blom: "Ik gebruik heel veel kleur. Het is vaak een explosie van kleuren. Ik begin met allerlei kleuren. Maar als je alle doeken bekijkt valt toch op dat paars de overhand heeft."

Meer berichten