Opperste concentratie bij Wilfred Peters tijdens het darttoernooi in café De Roskam in Bemmel. (foto: Ellen Koelewijn)
Opperste concentratie bij Wilfred Peters tijdens het darttoernooi in café De Roskam in Bemmel. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Niemand roept hier honderd-taaachtig

Dartende Poeldrikkers. Je treft ze elke donderdagavond in de garage van Wilfred Peters. Vrienden die twee uur lang pijltjes gooien, wat bijkletsen en wat drinken. Deze zaterdag kunnen ze laten zien hoe vaardig ze zijn tijdens de dartwedstrijd in café De Roskam in Bemmel.

door Vincent Bos

BEMMEL – Hij heeft pas nog zijn hand gebroken. Maar het gaat al weer wat beter met Joery Paulus (48) uit Arnhem. Zeg maar gerust dat hij aan de beterende hand is. Hij is voldoende hersteld om deze zonnige zaterdag mee te kunnen doen aan het toernooi. Hij dart een keer per jaar. Alleen in Bemmel.

De hand is hersteld. "Want ik mag al weer werken. Ik zit in de bouw en dan heb je de handen wel nodig", lacht hij vriendelijk. "De hand doet af en toe nog zeer. Maar dat kan ook komen omdat ik gisteren nog bij de fysiotherapeut ben geweest." En weer volgt een lach.

Het is een teken dat de Arnhemmer het uitstekend naar de zin. Zoals iedereen goedgemutst is. Een paar spelers staan buiten bij een tafel wat te kletsen. Maar daar leent het weer zich ook voor. Binnen drommen de mannen samen rond vier dartborden. Beelden van grote dartwedstrijden in Engeland verschijnen op het netvlies. Ook hier zie je getatoeëerde armen en mensen met bier.

Wilfred Peters is de organisator van het toernooi dat voor de eerste keer in het café De Roskam aan de Dorpsstraat in Bemmel wordt afgewerkt. De locatie bevalt hem prima. "We darten elke week met een man of zeven uit de buurt. Jaarlijks hebben we een toernooi. Het is een open toernooi. Iedereen kan meedoen. We hebben deelnemers uit Utrecht en Veenendaal. De meeste spelers komen echter uit de omgeving. Veertig deelnemers zijn er gekomen. We spelen in koppels."

De organisatie betreurt het wel dat enkele spelers niet zijn verschenen en zich evenmin hebben afgemeld. Daardoor ging het schema op het laatste moment nog even op de kop. Maar de organisatie is flexibel en lost het zonder problemen op. Het geeft aan hoe ontspannen de sfeer is.

Onder de deelnemers is een vrouw. Peters vertelt dat ze een geboren Canadese is. Het is wat lastiger haar te spreken. Halverwege de middag is haar rol in het toernooi uitgespeeld en heeft ze het strijdtoneel verlaten.

Tecla Peters kent de meeste darters wel. Die ontmoet ze bij haar man in de garage. "Elke donderdagavond wordt er van acht tot tien gespeeld. We hebben maar een bord. Ik zorg voor de borrelnootjes."

Percy Buurman is een van de vaste darters uit de Poeldrik, een buurt achter het Over Betuwe College. Al mag hij ook graag wielrennen. Elke woensdag en zondag zit hij op de fiets. Wielrennen heeft sowieso zijn voorkeur vanwege de lichamelijke inspanning. Hij houdt de puntentelling bij. Maar vergeet de scores die bij dartwedstrijden worden toegepast. Hier roept niemand 180. "We houden er een andere score op na", zegt Buurman die maar weinig tijd heeft om te praten want hij is alweer aan de beurt om pijlen te werpen.

Meer berichten