Als Peter Sluiter begint te zingen doen de ouderen in Angeren al meteen spontaan mee. (foto: Kirsten den Boef)
Als Peter Sluiter begint te zingen doen de ouderen in Angeren al meteen spontaan mee. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

Koffieochtend Angeren is in trek

Bij het eerste lied is het al raak. Zanger Peter Sluiter heeft de meezingers in de zaal meteen op zijn hand. Zodra de ouderen de eerste klanken horen van een bekend nummer, wordt er al meegedaan. In het dorpshuis in Angeren is de sfeer goed. Iedereen vindt het heerlijk om er even tussenuit te zijn.

door vincent Bos

ANGEREN – De meezingmiddag volgt op de koffieochtend Plus. De jeugd van toen zingt liedjes van nu, staat er in de aankondiging. Die vlieger gaat niet helemaal op want Margrietje van Louis Neefs is een nummer uit 1972. Maar de bezoekers malen er niet om. Als Peter Sluiter de eerste noot speelt, zijn ze al aan het zingen. De vrolijkheid spat ervan af. En ze gaan bij het tweede nummer vrolijk verder.

De Koffieochtend Plus wordt georganiseerd door zes vrijwilligers. Ze doen dat op eigen initiatief. In het verleden vielen de bijeenkomsten onder de paraplu van Stichting Welzijn Lingewaard. Die betaalt nog wel de huur, maar heeft verder geen bemoeienis met de invulling van de ochtend.

Koffie Plus is bedoeld voor eenzame ouderen om te voorkomen dat ze achter de geraniums zitten. Daarom is er elke laatste donderdag van de maand een bijeenkomst in het dorpshuis. Omdat die laatste donderdag op Hemelvaartsdag valt, komen de bezoekers een week eerder bijeen.

"Het wordt steeds drukker. Dat komt omdat we een goede naam hebben opgebouwd", zegt Corry Wijlhuizen. We hopen wel op wat jongere ouderen want anders vergrijst de groep te zeer." De oudste bezoeker is er deze donderdag niet bij. De man is bijna honderd jaar. Hij heeft deze dag andere bezigheden. Soms komen er vijftig bezoekers, soms 25. Vrouwen hebben de overhand. Ook deze keer.

De bezoekers worden elke keer getrakteerd op koffie. Ze kunnen aan allerlei activiteiten meedoen. Van sjoelen tot rummikub en kaarten. "Soms vinden ze het fijn om gewoon wat te kunnen kletsen", weet Corry Wijlhuizen. Ze is blij dat ze deze middag namens aardbeienkwekerij De Beijer uit Doornenburg de bezoekers aardbeien met slagroom kan serveren. Van die donaties zijn de organisatoren wel afhankelijk om wat extra's te kunnen doen.

Ria Arends-Dominicus (86), Nancy Peters (71) , Lies Janssen-Polman (84) en Ria Nijenhuis-Eeuwes (75) hebben het erg naar de zin. "We komen hier voor de afleiding en de gezelligheid. We drinken koffie, eten wat en zingen. Er is zeker behoefte aan zo'n bijeenkomst. We zitten alle vier alleen thuis. Dan is het prettig dat er in Angeren wat gebeurt. We kijken uit naar de komst van de zanger. Ik hoop op enkele meezingers, lekker nummers waarop je kan meedeinen", zegt Lies Janssen.

Aan de mannentafel heeft Jos Bouwman (89) zichtbaar plezier. "Thuis verveel ik me ook niet. Maar het is toch fijn om er even tussenuit te zijn. Ik verheug me altijd op zo'n gezellige middag. Zeker als er ook gezellige mensen aan tafel zitten", kijkt hij met guitige ogen rond. En dan wordt wel duidelijk dat hij graag een beetje mag plagen.

Meer berichten