De druivenkas van Mea Vota vormt een bijzonder decor voor de snuffelmarkt van het Lingewaards Mannenkoor. (foto: Kirsten den Boef)
De druivenkas van Mea Vota vormt een bijzonder decor voor de snuffelmarkt van het Lingewaards Mannenkoor. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

Mannen zingen al eeuw in Huissen

"Moet je eens kijken hoe mooi deze jas is." Als een model showt Corrie Knuiman haar nieuwste aanwinst. Gekocht op de snuffelmarkt van het Lingewaards Mannenkoor in de druivenkas van tuinbouwmuseum Mea Vota. Van de opbrengt van de markt betaalt het koor het jubileumfeest.

door Vincent Bos

HUISSEN – Corrie Knuiman wordt door omstanders bevestigd in haar keuze. "De jas staat je echt heel goed", zeggen die. Haar man zingt in het Lingewaards Mannenkoor. Vandaar dat ze tussen de oude spullen kijkt. "Je steunt op deze manier het koor. Ze hebben het geld hard nodig", verklaart ze.

Het Lingewaards Mannenkoor heeft een bijzondere locatie uitgezocht voor de snuffelmarkt. De kramen staan opgesteld in de druivenkas. Bezoekers worden wel gevraagd uit te kijken met de druiven. Op de tafels zie je veel oude spullen die je op elke rommelmarkt tegenkomt, van eierdoppen tot vazen en schilderijen.

De leden van het koor zijn te herkennen aan de speciale T-shirts met achterop een telefoonnummer. Want zoals elk ander koor, is ook dit muzikale gezelschap op zoek naar nieuwe en vooral jonge leden.

Door mannen wordt in Huissen al honderd jaar gezongen. Vandaar het eeuwfeest. Mannen hadden in 1919 behoefte aan een eigen koor. Dat koor bestaat niet meer. In 1975 werd een doorstart gemaakt, zegt Jan Kersten (78), een van de oudste leden. "We zijn weer begonnen als carnavalskoor. Maar omdat we vaker wilden zingen dan alleen tijdens het carnaval, zijn we omgevormd tot mannenkoor."

Het koor telt momenteel veertig leden, weet secretaris Theo Vermaas. Dat aantal is al jaren stabiel. Het koor heeft een uitstekende staat van dienst. "Dat is ook te danken aan onze dirigent Arno Vree. Die zorgt dat we het hoge niveau vasthouden", zegt Vermaas.

Johannes Witteman (79) uit Elst komt er graag voor naar Huissen. Want gerepeteerd wordt er elke dinsdagavond in Het Stedium. Eerder zong hij bij het Elster Mannenkoor. "Maar de sfeer bij het Lingewaards Mannenkoor spreekt me toch meer aan", zegt hij.

Van belang is ook dat het repertoire hem zo aanspreekt. Het koor heeft werken van Schubert en Mozart op de lijst staan, maar ook moderne muziek van Elvis tot Simon & Garfunkel.

et eeuwfeest wordt op 29 september onder meer gevierd met een korenfestival in de kerk van Huissen-Zand. Om dat te betalen is de opbrengt van de rommelmarkt nodig. Aan belangstelling is geen gebrek. Anneke Hermsen uit Nijmegen geeft aan dat ze graag mag snuffelen tussen oude spullen. "Alleen jammer, dat het koor niet zingt." Ook Martien Baars uit Huissen kijkt rond, al heeft hij nog niets gevonden. "Ik ben thuis eigenlijk aan het ontruimen, maar ga toch vier of vijf keer per jaar naar een rommelmarkt. Deze markt is leuk en de entourage is sfeervol."

Kees Buisman, vrijwilliger van Mea Vota, heeft kurken op de kop getikt. Ook hij prijst de sfeer. En als vrijwilliger kent hij het decor natuurlijk al.

Meer berichten