Foto: Vincent Bos

Parkeren

Als de fotograaf haar auto keurig binnen de lijnen heeft neergezet, stopt een auto naast ons. De man neemt het niet zo nauw met de hem toegemeten ruimte. Hij parkeert gewoon dwars over de streep. Ofwel hij neemt zonder blikken of blozen twee plekken in beslag. Dan heb je wel wat ruimte om de portieren te openen en de hele boel naast de auto te zetten. Maar om nu zo te parkeren. Dat doet de deur dicht. Nu kun je daar wel wat van zeggen en op je strepen gaan staan, maar dat helpt doorgaans geen moet.

Iedereen doet maar wat, zo is mijn ervaring. Deze middag zag ik in het dorp een auto die scheef geparkeerd stond. En niet zo'n beetje scheef. Heel erg scheef. Ook al iemand die de lijnen niet ziet, of wil zien. In het parkeergedrag van de mensen valt geen lijn te ontdekken. Zoals laatst de man die pal voor de uitgang van een drogist stopte omdat zijn vrouw daar een boodschap moest doen. Om hoofdpijn van te krijgen. En dan ben je bij de drogist wel op de aangewezen plek.

Inrit geblokkeerd

Of neem die automobilist die kennelijk geen parkeerplek kan vinden en besluit om mijn inrit te blokkeren. Hij/zij is niet de eerste die dat doet. Gelukkig had ik al zo'n voorgevoel dat wegrijden niet gemakkelijk zou worden. Gek is dat je dan zo'n vooruitziende blik hebt. Dus voordat ik enkele uren later naar Angeren rijd voor een zangmiddag, heb ik de auto al op een 'veilige' plek gezet. Veilig in die zin, dat ik kan wegrijden zonder iemand in de weg te zitten. Ik had de man of vrouw niet zien uitstappen, dus ik kan de persoon er niet op aanspreken. Moet je ook mee oppassen. Want het is altijd hetzelfde liedje. Als je sputtert hebben ze veel noten op de zang. Alsof ze het recht hebben voor mijn inrit te gaan staan. Ik zeg er al niets meer van. Zo wijs ben ik wel.

Zelf zet ik mijn auto liever wat verder weg dan een ander dwars te zitten. Dan moet ik inderdaad wat verder lopen naar mijn bestemming. Maar genoeg over het parkeren. Ik zet er een streep onder.

Meer berichten