De mantelzorgers zijn bijeen in de Veldschuur in Bemmel voor de Waarderingsdag. (foto: Ellen Koelewijn)
De mantelzorgers zijn bijeen in de Veldschuur in Bemmel voor de Waarderingsdag. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Mantelzorgers delen hun ervaringen

door Vincent Bos

Waarderingsdag in Lingewaard

De zorg voor hun man of vrouw vinden ze heel gewoon. Ze doen het uit liefde. Maar de mantelzorgers vinden het best prettig om er soms even tussenuit te zijn en verwend te worden. De Waarderingsdag van het Steunpunt Mantelzorg in Lingewaard wordt daarom gewaardeerd.

BEMMEL – Theo van Deelen uit Bemmel komt er voor de eerste keer. Vergezeld door zijn dochter. Zoals hij het ook fijn vindt elke middag naar zijn zoon te gaan. "Die zit in de bloemenhandel. Heb ik zelf ook jaren gedaan. Daarom kom ik er ook vo vaak."

Dat hij in de Veldschuur aan de Sportlaan in Bemmel andere mantelzorgers ontmoet staat hem wel aan. "Het is prettig om met anderen te praten die hetzelfde ervaren als je voor je partner zorgt. Praten met mijn vrouw gaat moeizaam. Ze gaat drie dagen naar de dagopvang. We zijn dankbaar met wat we hebben en wat we voor elkaar kunnen doen. Zo'n Waarderingsdag is voor iedereen een steuntje in de rug."

Monique Ritzen van Stichting Welzijn Lingewaard legt uit dat in de gemeente twee keer per jaar een ontmoetingsdag voor mantelzorgers wordt georganiseerd. De tweede bijeenkomst valt samen met de landelijke ontmoetingsdag voor mantelzorgers in november. "Wij kiezen in Lingewaard voor twee bijeenkomsten omdat we merken dat mensen er behoefte aan hebben. Ze vinden het fijn elkaar te treffen." Dit keer zijn er veertig mantelzorgers aanwezig.

Het is de ideale aangelegenheid ervaringen uit te wisselen. Maar ook om met elkaar leuke activiteiten te ondernemen. De deelnemers worden eerst getrakteerd op koffie en appeltaart. Daarna kunnen ze kiezen voor een wandeling van anderhalf uur met een gids van IVN of een lezing met beelden over de Waal.

De bijeenkomst wordt afgesloten met een heerlijke lunch, die is bereid door leerlingen van het Pro College. Deze school staat naast de Veldschuur. De leerlingen volgen er praktijkonderwijs. Ze krijgen vaardigheden aangereikt waarmee ze op de arbeidsmarkt uit de voeten kunnen.

Riet Razing uit Bemmel maakt de ontmoetingsdag voor de eerste keer mee. De wandeling door de natuur van anderhalf uur is net een beetje te veel van het goede. Ze vindt het wel goed dat er wat voor deze doelgroep georganiseerd wordt. Het voelt als waardering voor haar inspanningen. "Het is prettig om een keer van huis te kunnen. Want het is soms best zwaar."

Berry ten Westenend (43) is met zijn vader Jan (78) de mantelzorger van zijn moeder. "Ik help mee met klussen in huis. Af en toe doen we wat leuks, maken we een wandeling of kom ik langs voor een praatje. Mijn moeder heeft zorg nodig. Het meeste doet mijn vader. Het is wel goed dat er een ontmoetingsdag is. Het is fijn om met anderen van gedachten te kunnen wisselen. Bovendien interesseert het me om anderen te leren kennen."

Vader Jan ten Westenend kan niet zomaar van huis. Hij moet schipperen met de tijd. "Mijn vrouw kan nog veel. En als er wat is ben ik altijd oproepbaar."

Meer berichten