Yvonne Jaspers deelt prijs uit aan familie Bouwens
Yvonne Jaspers deelt prijs uit aan familie Bouwens (Foto: Forfarmers)

Bouwens Melkgeiten wint Agroscoopbokaal

Bouwens Melkgeiten uit Gendt wint Aroscoopbokaal 2019 voor de melkgeitensector. Ze kregen de prijs vanwege hun uitzonderlijke resultaten en duurzame bedrijfsvoering.

Gendt - ForFarmers organiseert de uitreiking van de Agroscoopbokalen om ondernemers te onderscheiden voor hun onderscheidende vakprestaties en hun aansprekende resultaten op het gebied van duurzaamheid. Hiermee wil de onderneming duurzaam en toekomstbestendig ondernemen in de agrarische sector stimuleren.

Bouwens Melkgeiten van de familie Bouwens uit Gendt wint de Agroscoopbokaal omdat zij van alle Agroscoop-deelnemers de hoogste toename in voerwinst (18%) over de afgelopen twee jaar realiseerden. Voerwinst zegt iets over de dierprestatie, de melkopbrengst en de voerkosten. Bouwens wist met 10% minder krachtvoer, 10% meer melk per geit te produceren. Dit komt door een hoger aandeel melk uit ruwvoer: door een betere ruwvoerkwaliteit is de ruwvoeropname gestegen.

De geit staat centraal
In het ruwvoermanagement staat de geit op het bedrijf van Leeke, Renate en Ria Bouwens centraal. De ondernemers maken een duidelijk bemestingsplan, gebruiken een specifiek maisras, waarmee ze het juiste ruwvoer voor geiten kunnen maken, focussen op de juiste conservering van de kuil, kiezen voor kleine partijen in balen en kopen gras van goede kwaliteit aan. Ze passen zoveel mogelijk duurmelken toe en hebben de stal voor 1.500 melkgeiten en 700 opfokgeiten daar ook geschikt voor gemaakt. Onder andere de hoeveelheid licht en het klimaat in de stal worden automatisch gestuurd. Daarnaast besteden ze veel aandacht aan diergezondheid en dierwelzijn.

Trots
De visie van de ondernemers is dat ze op een efficiënte en duurzame wijze geitenmelk produceren, met respect voor mens, dier en milieu. Ze zijn pas tevreden als de geiten gezond zijn en de opfokgeiten goed groeien. Ze hopen daarbij dat hun melkgeitenbedrijf geaccepteerd en gerespecteerd wordt door de omgeving. Met het winnen van de Agroscoopbokaal krijgen de ondernemers bevestiging dat ze goed bezig zijn. “We zijn echt trots op het winnen van de Agroscoopbokaal en trots met waar we als bedrijf staan.”

Meer berichten