Campagne tegen alcohol en drugsgebruik in het verkeer

Van de redactie

Voetballers en supporters van Sportvereniging Herveld-Andel(SVHA) hebben op 12 mei ondervonden welk effect alcohol en drugs hebben op je motoriek en inschattingsvermogen. Door een parcours te lopen met een speciale alcohol- of drugsbril ervaren bezoekers zelf dat alcohol, drugs en verkeer niet samengaan.

Herveld - Iedereen weet dat rijden onder invloed gevaarlijk is stappen er nog steeds mensen achter het stuur na het drinken van een paar borrels, het roken van een joint of terwijl zij zware medicatie gebruiken. Wethouder van Baalzal (deels) aanwezig zijnbij de actie. De actie maakt deel uit van de campagne 'Rijden Zonder Invloed', waarin aandacht wordt gevraagd voor de gevolgen van rijden onder invloed van alcohol, drugs en zware medicijnen. Het Bob-team zal voetballers en supporters van de club aanspreken en uitnodigen voor de Bob-quiz. Deze quiz staat in het teken van Bob-sport en is bedoeld om kennis over de gevolgen van rijden onder invloed over te brengen. Bezoekers kunnen ook een alcoholblaastest doen. Nuchtere bestuurders ontvangen een kleine attentie.

Alcohol & drugs in verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf en één van de belangrijkste oorzaken van ernstige verkeersongevallen in Nederland. Jaarlijks vallen er naar schatting 75 – 140 verkeersdoden in het verkeer als gevolg van rijden onder invloed van alcohol. Ook het gebruik van drugs en (zware) medicijnen veroorzaakt ongevallen. Per 1 juli 2017 zijn er wettelijke limieten voor drugsgebruik in het verkeer. De politie kan, naast de blaastest voor alcohol, preventief een speekseltest inzetten om aan te tonen dat iemand drugs heeft gebruikt in het verkeer. Een combinatie van middelen (alcohol en drugs of meer soorten drugs) is zeer riskant en altijd strafbaar.

Maak ook de afspraak

Autorijden vraagt om een heldere blik. Stap dus niet met alcohol, drugs en zware medicijnen achter het stuur. Vanuit de campagne worden automobilisten op allerlei plekken opgeroepen om de afspraak 'Rijden zonder invloed, daar ga ik voor' te maken. De organisatie raadt iedereen aan om een afspraak te maken en zelf tot de inzichten te komen. Verkeersongelukken waar alcohol in het spel is zijn onnodig en extra gevaarlijk.

Doe mee via: www.rijdenzonderinvloed.nl

Meer berichten