Doornenburg is sterk in samenwerken

door Vincent Bos

Nieuw trefpunt voor jong en oud

Doortje en Marietje Verwaaijen uit Doornenburg zijn onder de indruk van het nieuwe trefpunt in hun dorp. De oude bibliotheek is verbouwd en een centraal ontmoetingspunt geworden. "Dat ze ouderen en jongeren met elkaar in contact brengen, is een goed plan", reageren ze na de opening.

DOORNENBURG – Voor die opening zijn de ogen gericht op Net Welling (97). Zij heeft de naam bedacht van het gebouw dat verder gaat als 't Blauwe Huukske. "Ik kwam er zomaar op", zegt ze nadien. Ze woont in zorgcomplex Merlijn en heeft het daar goed naar de zin. En daardoor heeft ze niet zo'n behoefte om naar het nieuwe trefpunt te komen.

Doortje (90) en Marietje Verwaaijen (91) doen dat wel. Zeker als ze behoefte hebben aan een praatje. "Daarvoor gaan we ook al naar het Ontmoetingscentrum."

Het nieuwe trefpunt is het gevolg van het Dorps Ontwikkelingsplan (DOP) dat voor Doornenburg is opgesteld. "In het dorp wonen veel ouderen en voor hen is nog te weinig te doen. Dat geldt ook voor de jeugd. Deze groepen willen we hier samenbrengen", zegt voorzitter Wim Tuit van de Stichting Leefbaar Doornenburg.

Het was het moment waarop de twee dorpscontactpersonen Geert en Eveline Claassen (geen familie) in beeld kwamen. "We willen hier de samenwerking tot stand te brengen tussen verschillende doelgroepen. In dit trefpunt kun je bloemschikken, schilderen, een vogelhuisje maken of een bijenhotel bouwen. Voordeel is dat je het materiaal kunt laten staan. Je hoeft niet steeds alles op te ruimen."

De oude bibliotheek is dankzij vrijwilligers omgetoverd tot een fraaie gemeenschapsruimte. Het trefpunt ligt ingeklemd tussen zorgvoorziening Merlijn en de basisschool. Een uitstekende plek om jong en oud met elkaar te verbinden. Dat ziet Lydia Balk ook. Ze heeft enkele jaren geleden recepten doorgegeven voor een kookboek over oude gerechten. Ze popelt om voor kinderen te koken. "En waarom zouden we de jeugd niet vertellen over wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd en wat we hebben meegemaakt", zegt ze.

Wethouder Helga Witjes van de gemeente Lingewaard spreekt lovende woorden over iedereen die bij dit nieuwe trefpunt betrokken is geweest. "Het laat weer eens zien dat Doornenburg bruist. De dorpscontactpersonen doen ontzettend veel goed werk. Er gebeurt veel in het dorp. Het belangrijkste zijn de mensen die het doen. Of het nu om de schutterij gaat of om koren."

Ze wijst erop dat er steeds weer mensen opstaan die van aanpakken weten. "Met de oranjevereniging ging het wat minder maar nu zijn er weer vrijwilligers die het oppakken. En dat is met het carnaval al net zo. Ik ben trots om wethouder te zijn van zo'n dorp als Doornenburg."

Wethouder Aart Slob is net zo enthousiast. Volgens hem is samenwerken het sleutelwoord in Doornenburg. "We maken in Doornenburg dingen mogelijk door het samen te doen. Met vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten."

Meer berichten