Loïs Tasquier. (tweede van links) leidt  bezoekers rond in zijn grote tuin in Gendt. Kijken kan ook zondag nog. (foto: Ellen Koelewijn)
Loïs Tasquier. (tweede van links) leidt bezoekers rond in zijn grote tuin in Gendt. Kijken kan ook zondag nog. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

'Je haalt altijd inspiratie uit deze tuin'

Ze komen om beelden te bekijken. Maar eenmaal in Gendt zijn de drie vrouwen vooral onder de indruk van de grote en imposante tuin van Jan Rooding en Loïs Tasquier. "Je doet hier zoveel ideeën op. Je ziet zoveel irissen in allerlei kleuren en vormen. Echt overweldigend."

door Vincent Bos

GENDT – Met die irissen heeft Loïs Tasquier naam gemaakt. Hij is er wereldberoemd mee geworden. Vorig jaar heeft hij nog een prestigieuze Engelse prijs gewonnen.

Hij selecteert elk jaar de irissen waarmee hij verder kan kweken, zegt Jan Rooding in de grote tuin in Gendt. "Hij selecteert op kleur, vorm, groeikracht en gezondheid. Na elk bloeiseizoen gaat 90 procent van de irissen weg. Degene die hij mooi vindt kruist hij weer met andere irissen."

Veel is er dit keer niet veranderd in de tuin. Wel is er een moestuin bijgekomen waar vooral sla groeit. En er zijn later dit jaar dahlia's te zien. Dan wordt de tuin nog eens opengesteld voor het publiek.

Maar ook zonder veel veranderingen is er genoeg te zien en kun je volop genieten van de kleurenpracht. Het is duidelijk is dat hier twee liefhebbers aan het werk zijn.

Ankie van Oosterum uit Breda is er in elk geval van onder de indruk. "Het is een grote en aparte tuin. Je ziet veel bomen en struiken die je niet vaak tegenkomt. Denk aan de zakdoekjesboom of de salomonszegel. De varens zien er zo mooi uit. Dat is best een moeilijke plant", zegt ze.

Haar broer René Kamp uit Gendt heeft haar deze zondag meegenomen. Hij komt er vaker. "De tuin is nog steeds inspirerend. Je komt altijd terug met heel veel energie. Ik heb zelf een flink tuin en doe hier ideeën op."

Truus Slotboom uit 's-Heerenberg is al net zo enthousiast. Ze is op pad met Ria Wegman uit Bemmel en Liesbeth Bourgondiën uit Haalderen. "We kwamen om naar de beelden te kijken. Maar de tuin is erg mooi. Dit is echt een verrassing. Dit verwacht je niet. Ik heb ook een grote tuin en dan ben ik zo heel precies met alle bloemen en planten. Maar als ik hier rondkijk denk ik dat hoeft helemaal niet. Je moet het laten groeien", lacht Bourgondiën.

Meer berichten