Hans Witjes (links) presenteert zijn nieuwste boek en treedt intussen op met Peter Sluiter. (foto: Ellen Koelewijn)
Hans Witjes (links) presenteert zijn nieuwste boek en treedt intussen op met Peter Sluiter. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

'Zijn teksten vind ik altijd indringend'

De schrijvende zanger. Of toch de zingende schrijver. Is hij muzikant of schrijver? Vraag Hans Witjes uit Huissen niet om te kiezen. "Dat is hetzelfde als kiezen tussen je zoon en je dochter. Dat doet je niet", zegt hij. Intussen signeert hij voor de liefhebbers zijn nieuwste boek: Dodenweg naar geluk.

door Vincent Bos

HUISSEN – In café Het Moment worden passages uit het boek afgewisseld met liedjes. De vertolkt hij met muzikant Peter Sluiter. De nummers sluiten aan bij de fragmenten. Het zijn prettige klanken. Mooie teksten ook. Precies zoals de mensen Hans Witjes kennen.

Zijn oud-college van de gemeente Ede Hans Oosterveld is onder de indruk. Hij is gecharmeerd van de schrijfstijl van Witjes. "Hij formuleert humoristisch, relativerend. Dat deed hij bij de gemeente al. Hij schrijft liedjes over relaties. Daarvan maak ik wel eens gebruik in mijn werk als conflictbemiddelaar.

Dodenweg naar geluk wordt geafficheerd als een literaire thriller. Daarin komen actuele vraagstukken aan bod. Denk aan kwesties als #metoo, overspel en dementie. Het is het vijfde boek van de Huissenaar. "Ik heb ze allemaal. Je kunt gerust stellen dat ik zijn hele oeuvre heb", lacht Hans Oosterveld.

Hoewel geen ijverige boekenlezer is Bert Maas benieuwd naar het nieuwste boek van Hans Witjes. Hij kent de Huissenaar van de zangsessies in het Huis van Puck in Arnhem. "Daar heb ik Hans de afgelopen jaren vaak gezien. Daaruit is een vriendschappelijke band ontstaan. Hans heeft een sterke manier van spreken. De teksten van zijn liederen zijn indringend met goed gekozen woorden die diep in het leven duiken", zegt Maas die hoopt muzikaal nog eens samen met Hans Witjes te kunnen optreden.

Zangdocente Miriam de Vroome kent Hans Witjes eveneens van die zangsessies. Ze heeft niet eerder een boek van hem gelezen. "Hij schrijft liedjes over situaties met relaties. In het Huis van Puck kan iedereen komen zingen. Hans doet dat. Ik las op Facebook over zijn boekpresentatie. Daar was ik wel benieuwd naar", verklaart ze haar komst naar Huissen. Witjes is intussen al aan een nieuw nummer begonnen.

Er klinkt een nummer waarin de vraag gesteld wordt wie het gelukkigst is: de stresserige streber of de gitarist. In zijn boek werkt hij dat verder uit. De streber verkast naar Spanje. Hij heeft daar een toevallige ontmoeting met een imponerende vrouw. De ontmoeting loopt op niets uit. Vooral ook omdat de streber een problematische verhouding met vrouwen heeft, zo vertelt Hans Witjes.

De Huissenaar vertelt dat hij altijd al veel geschreven heeft. "Schrijven is mijn passie. Je moet niet denken dat je er rijk van wordt. Daar gaat het mij niet om. Er zijn genoeg liefhebbers die mijn boeken willen lezen."

Aan een van die liefhebbers bekent hij dat het schrijven lang niet zo gemakkelijk is. "Als je even vastzit, is het niet zo leuk. Maar je komt er altijd weer uit." Zijn jongste boek is er het bewijs van.

Meer berichten