De sfeer zit er op Koninsdag in Doornenburg goed in. Mede dankzij het koor 't Verzetje. (foto: Kirsten den Boef)
De sfeer zit er op Koninsdag in Doornenburg goed in. Mede dankzij het koor 't Verzetje. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

Kinderen zijn trots op versierde fiets

Een fiets met een gouden kroon. Wat is Evi Peters van twee jaar daar trots op. Ze heeft ermee rondgereden in Doornenburg. En ze is lang niet de enige. Ook Jake Janssen, Vins Janssen en Chloë Vermaas hebben hun fietsen versierd. Het is tenslotte Koningsdag en dan rijd je feestelijk rond.

door Vincent Bos

DOORNENBURG- Moeder Tjarda Joosse heeft Evi wel geholpen met het versieren van de fiets. Maar het resultaat is wel een rijwiel waar je voor de dag mee kunt komen. Jake Janssen vertelt ook dat zijn moeder Nancy-Wanders-Janssen, een handje heeft geholpen. Het is een prachtig gezicht al die kinderen op de oranje uitgedoste fietsen te zien.

Het Oranjecomité Doornenburg heeft deze dag wel wat moeten improviseren. Wat wil je anders met het slechte weer. "Het betekent dat we de kinderspelen in de ochtend naar binnen hebben verplaatst", stelt Maarten Kramer van de organisatie.

Het feest kenmerkt zich door het ongedwongen karakter. Als mensen nog zin hebben in een fietstocht, kan dat geregeld worden. Willen groepen touwtrekken? Dan wordt het onderdeel aan het programma toegevoegd. Op het plein bij het Schuttersgebouw heerst vooral gezelligheid. Komt ook door het optreden van het koor 't Verzetje en nadien een disco. Er wordt wat bier gedronken en gesmuld van hamburgers en worst.

Koningsdag begint uiteraard met een rondgang van de schutterij door het dorp. Waarna wethouder Helga Witjes de opening van het feest voor haar rekening neemt. De organisatie grijpt de gelegenheid aan om Willy Hendriks in het zonnetje te zetten vanwege diens koninklijke onderscheiding een dag eerder.

Op het plein heeft de vereniging Jeu de Boules Doornenburg de organisatie in handen van het plaatselijke kampioenschap Puntballen. Voorzitter Johan Tolkamp is in zijn nopjes met de deelname. Er melden zich namelijk honderd kandidaten voor deze bijzondere titelstrijd. Marjolein van der Bor heeft de vorm van de dag en wint. Ze krijgt een prachtige trofee als aandenken.

's Middags wagen kinderen zich aan het puntballen. De vereniging telt volgens Johan Tolkamp 32 leden. Hij merkt dat jeu de boules aan populariteit wint. "We krijgen elk jaar enkele aanmeldingen van gezinnen die de banen willen gebruiken voor een familiedag."

Wat Johan Tolkamp deugd doet is dat de Laotianen in het dorp dankzij deelname aan het spel zelfvertrouwen hebben gekregen en zo goed geïntegreerd zijn in de Doornenburgse samenleving. "Enkele Laotianen zijn nog lid. Dat is toch prachtig."

Intussen loopt Tjarda Joosse met dochter Evi over het plein. "Belangrijk is dat er op zo'n dag veel voor de kinderen wordt gedaan. Evi heeft aan alle tien spelletjes meegedaan. Moe is ze echt nog niet. Die wil er vanmiddag gewoon bij blijven. Ik ben blij dat de kinderen zich zo goed vermaken. Die hebben het echt naar de zin."

Dat geldt voor iedereen in Doornenburg. Nadien fietsen de kinderen vrolijk naar huis. Dan kunnen ze iedereen nog eens laten zien hoe goed ze die versierd hebben.

Meer berichten