Voor kinderen is er veel te beleven op de Koningsdag in Bemmel. Er staan op het gazon zeven springkussen opgesteld. (foto: Kirsten den Boef)
Voor kinderen is er veel te beleven op de Koningsdag in Bemmel. Er staan op het gazon zeven springkussen opgesteld. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

'Het is leuk, echt feest voor kinderen'

Net als Bo en Sara Wegh gezellig met de krant aan het kletsen zijn, begint het te plenzen. In allerijl haalt hun vader plastic afdekzeil tevoorschijn. Zo worden op de vrijmarkt in Bemmel de spullen beschermd. De bui is van korte duur waarna de verkoop vrolijk kan worden hervat.

door Vincent Bos

BEMMEL - Bo van zeven en Sara van acht jaar verkopen spullen die ze niet meer gebruiken. "We vinden de spullen niet meer zo leuk. Daar willen we wel van af. We hebben er best al wat van verkocht. We zijn nu aan het sparen voor een L.O.L. bal."

In Bemmel is het op het Kinkelplein druk en gezellig. De organisatie heeft er alles aan gedaan om van Koningsdag 2019 een feest te maken. Op het gazon zijn liefst zeven springkussens opgesteld. Daar lopen ook kinderen rond die helemaal opgaan in hun lasergame.

Een succesnummer is de schaatsbaan. Moeder Christel Hendriks kijkt hoe haar zoon Boaz het ervan afbrengt. Ze vindt dat de organisatie de zaken goed voor elkaar heeft. "Er zijn veel activiteiten. Aan de fietstocht hebben we dit keer vanwege de regen niet meegedaan."

Tilly van Lier uit Elst prijst de sfeer in Bemmel. "Het is hier heel gemoedelijk. Voor de kinderen is er veel te doen. Er zijn veel vrijwilligers. In Elst is alleen een kleedjesmarkt. In Bemmel lopen de activiteiten soepel in elkaar over. Zeker als je kijkt naar het grasveld. Het dorpse karakter spreekt ons aan. Het is gewoon leuk en een echt kinderfeest."

Het Kinkelplein barst van de activiteiten. Kinderen verkopen hun spullen op kleedjes, anderen prijzen hun goederen aan in de kramen. Kinderen kunnen straattekenen of de schaatsbaan op. Niemand verhongert. Je kunt poffertjes eten, maar ook loempia's, hamburgers, vis of aardbeien. En er staat een grote tent met aanstekelijke muziek en drankjes. Kortom, het is goed toeven in Bemmel.

Uiteraard doet het de organisatie deugd dat iedereen zo tevreden is. Johan en Trudy van Schaijk geven enthousiast aan dat er zestig kramen zijn neergezet. "Dat zijn er weer meer dan vorig jaar. Dat komt door de goede naam die de Koningsdag in Bemmel heeft. We hebben ons niet door het weer laten tegenhouden. Alle activiteiten hebben we door laten gaan. We delen gratis popcorn en suikerspin uit. Dat is erg populair bij de jeugd."

Voorzitter Gabriël de Jeer van het Oranjecomité Bemmel-Ressen wijst erop dat de ballonnenwedstrijd is geschrapt. "Daarvoor in de plaats is er nu een rad van fortuin voor de kinderen met veel prijzen. We merken dat ze het leuk vinden."

De organisatie heeft eerder op de dag al geconstateerd dat de optocht van versierde fietsen door het dorp in trek is. "Bij het zorgcentrum zaten de bewoners voor het raam. Je zag ze van de optocht genieten."

Op het Kinkelplein blijft het de hele middag druk. Een Bemmelnaar geeft aan dat hij er toch even uit wilde lopen. En slecht weer of niet, de kinderen doen op de vrijmarkt intussen goede zaken.

Meer berichten