Foto: Milosz*Slay*Bauza

Ontdek Romeins Gelderland!

Van 4 tot en met 12 mei 2019 is het Nationale Romeinenweek, het grootste evenement over de Romeinse tijd in Nederland. Met vele tientallen activiteiten, van Groningen tot Bergen op Zoom en van Amsterdam tot Heerlen. Ook in Gelderland kan jong en oud op allerlei manieren kennis maken met de Romeinse geschiedenis van Nederland.

Regio - Vanaf zaterdag 4 mei is de gloednieuwe ArcheoHotspot in Streekmuseum Baron van Brakell in Ommeren te bezoeken en is een volledig gerestaureerde unieke vondst te bewonderen. Een andere grote onthulling is de opgegraven boomstamkano uit de Romeinse tijd van Expeditie over de Maas op zaterdag 11 mei.

Leer meer over de Romeinse tijd tijdens diverse lezingen: over vrouwen zoals Zenobia van Palmyra in Museum het Valkhof tot Romeinse archeologie zoals bij de opgravingen bij de ViA15 bij BTV Elderveld. Geniet van verschillende kinderactiviteiten bij Museumpark Orientalis, Museum Kasteel Wijchen en Museum het Pakhuis of ga op een familierondleiding bij Tempel | Kerk Museum Elst. Ga zelf aan de slag bij de Romeinse kookworkshop van eet!verleden, verken een Romeinse tuin en castellum bij een excursie van Museum de Casteelse Poort of bewonder de Romeinse wachttoren op Camping de Linie.

Buiten deze activiteiten is er nog veel meer te beleven in het land. Het volledige overzicht aan activiteiten staat hier online.

Waar zijn de vrouwen?
Tijdens de zesde editie van de Nationale Romeinenweek staan vrouwen in de schijnwerpers. Van moeders tot echtgenotes, van rijke villabewoonsters tot arme boerinnen. Vrouwen speelden een belangrijke rol in de Romeinse samenleving maar blijven vaak onderbelicht. Ten onrechte. De geschiedenis van Nederland in de Romeinse tijd is de geschiedenis van mannen én vrouwen. Deze Romeinenweek vragen we dan ook: waar zijn de vrouwen?

Over de Nationale Romeinenweek
Samen met vele tientallen musea en archeologische en historische organisaties zetten RomeinenNU en Romeinse Limes Nederland deze bijzondere periode in onze geschiedenis ieder jaar centraal tijdens de Nationale Romeinenweek. Daarbij speelt de wens om de Romeinse limes in Nederland te nomineren tot UNESCO Werelderfgoed een belangrijke rol. Net als voorgaande jaren staat de week garant voor een grote variëteit aan activiteiten: wandel- en fietstochten, tentoonstellingen, theatervoorstellingen, kinderactiviteiten, culinaire workshops en meer. Het volledige activiteitenprogramma van de Nationale Romeinenweek is te vinden op www.romeinenweek.nl.

Meer berichten