Het koor De Vrolijke Vrollies brengt de sfeer erin tijdens de ontmoetingsdag voor ouderen in Gendt. (foto: Ellen Koelewijn)
Het koor De Vrolijke Vrollies brengt de sfeer erin tijdens de ontmoetingsdag voor ouderen in Gendt. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Oudere heeft behoefte aan ontmoeting

"Ouderen moeten niet op hun kamer blijven zitten. Daarom is het goed dat er allerlei activiteiten zijn." Dat zegt Piet Rutten uit Doornenburg. Daarom is hij deze woensdag van de partij. Weer is er een ontmoetingsdag voor ouderen. Het kunnen er wat hem betreft niet genoeg zijn.

door Vincent Bos

DOORNENBURG – Zelf heeft hij genoeg om handen. Piet Rutten (86) is nog actief. "Van hout maak ik ronde schijven in de vorm van een beschuit. Als er een kind geboren is verf ik die in de goede kleur, afhankelijk van of het een jongen of meisje is. Je moet jezelf vermaken. Dat doe ik. En dan mag ik ook graag iemand voor de gek houden. Ik ben een vrolijk mens. Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd."

Ook Margreet Veldkamp-Vianen (86) heeft genoeg om handen maar ze is er op zo'n ontmoetingsdag voor ouderen toch graag bij. Ze woont sinds een jaar of vier in Doornenburg. Vooral omdat haar dochter hier gehuisvest is. Ze komt van oorsprong uit Kamerik.

Ze kan een verzetje goed gebruiken nu de arts haar verteld heeft dat ze longkanker heeft. "En ik heb niet eens gerookt. Maar ik doe nog van alles. Ik rijd nog zelf met de auto naar Hoofddorp waar ook een dochter woont. Ik hoop dat ik met mijn zoon, die in Zweden een camping runt, nog met de camper weg kan. We willen drie weken door Noorwegen trekken."

Ze zit helemaal vooraan als De Vrolijke Vrollies optreedt. Het vrouwenkoor zingt allemaal liedjes uit wel heel lang vervlogen tijden. Van het lied over de fuchsia uit de oude serie 'Ja zuster, neen zuster',tot Bruidegom mag ik je dochter trouwen?

Deze ontmoetingsdag in het Ontmoetingscentrum in Doornenburg is bedoeld voor ouderen uit Doornenburg, Gendt en Haalderen. Er zijn 85 mensen aanwezig, 42 uit Gendt, 16 uit Haalderen en 27 uit Doornenburg. "Er is echt behoefte aan zo'n dag. Daar verbazen wij ons ook iedere keer over", zeggen Dorothé Kamps en Marian Lamers van de organisatie.

De ontmoetingsdag vloeit voort uit het vroegere ziekentriduüm. "Dat triduüm is afgeschaft maar een vrouw uit Gendt zei dat er toch iets moest blijven. Doornenburg had al een ontmoetingsdag. Daar zijn we met Gendt en Haalderen mee gaan samenwerken."

Vanwege dat ziekentriduüm had het jaarlijks treffen een katholieke inslag. De binding met het geloof is er nog altijd. De dag is ook dit keer begonnen met een viering met pastoraal werkster Janine Kallen. "We hebben wel eens gedacht dit af te schaffen maar een van de dames zei dat we dat echt niet moesten doen."

De educatieve component ontbreekt evenmin. Twee consulenten hebben gesproken over de WMO. "Daar was veel belangstelling voor. Dat konden we merken aan de hoeveelheid vragen", zeggen Dorothé Kamps en Marian Lamers.

Vast onderdeel is de traktatie van aardbeienkweker De Beijer. Gewoonlijk krijgen de ouderen beschuit met aardbeien. Omdat de zomerkoninkjes niet helemaal rijp zijn werd dat dit keer cake met aardbeienjam. Om van te smullen.

Meer berichten