Aniek Peters beleeft veel plezier in de moestuin bij de Veldschuur in Bemmel. (foto: Ellen Koelewijn)
Aniek Peters beleeft veel plezier in de moestuin bij de Veldschuur in Bemmel. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn )

'Jeugd leren waar eten vandaan komt'

Over een paar maanden smult Aniek Peters (8) van de aardappelen die ze zelf heeft geteeld. Dan kunnen meteen de uien in gerechten verwerkt worden. En anders legt haar moeder de rode bieten wel op de gril. Allemaal producten uit de moestuin van de scholiere bij de Veldschuur in Bemmel.

door Vincent Bos

BEMMEL – Deze zaterdag pakt ze de gieter om de zaden water te geven. Aniek Peters vindt het hartstikke leuk om te zien hoe de aardappelen groeien. Ze is thuis ook met zaadjes bezig. Werken in de moestuin vindt ze plezierig.

"Ik houd van aardappelen en dan is het leuk om ze in de moestuin te hebben", zegt de leerlinge van basisschool De Donatushof. Ze houdt eigenlijk overal van. Haar moeder geeft al aan dat er thuis heel divers gegeten wordt. Misschien gaat ze nog eens aardbeien telen. Want ook die vindt ze heel lekker.

Bij de Veldschuur aan de Sportlaan in Bemmel zijn legio moestuinen van scholieren te vinden. Veel kinderen zijn er vroeg bij om te spaden en het land te bewateren. Koen Snelders (6) is met zus Simone (8), vader Jurgen en moeder Anouk bezig. In zijn moestuin zijn rucola, zonnebloemen, sla en wortels te vinden. Hij lust niet alles maar vindt de moestuin wel leuk. Woensdag gaat hij er met zijn oma heen.

Koen is al met de gieter in de weer. "De zonnebloemen mogen best wat water hebben", zegt zijn moeder. Ook zijn vader is druk aan. De kinderen steken er veel van op. Ze leren onder meer onkruid van de echte planten te onderscheiden.

In de moestuin van beide kinderen zijn ook raapstelen te vinden. "Blijkbaar groeit dat goed, maar ik zou niet weten wat ik ermee moet doen", zegt Anouk Snelders. Haar dochter is al twee weken in de moestuin bezig. De school gaat er elke week heen. "We hopen van de opbrengst te kunnen eten", zegt de moeder.

Het is al het zevende seizoen van het schoolmoestuinproject van Stichting Lingewaard Natuurlijk. "Het is belangrijk dat kinderen weten waar het eten in de supermarkt vandaan komt", verklaart coördinator Ewald Nijenhuis. "Veelal nemen de kinderen de ouders mee. Die doen dan ook ervaring op. Het is wonderlijk dat oma en opa vaak de kennis wel hebben maar de ouders van de kinderen weer niet."

De kinderen krijgen bij de Veldschuur een strook grond van vier vierkante meter. Niet geschikt om pompoenen te planten, zegt Ewald Nijenhuis. "Dan zijn ze meteen twee meter verder en zitten ze op grond van de buren omdat pompoenen groot kunnen worden. Courgettes zouden nog net wel kunnen op die strook."

De kinderen mogen alles zaaien wat ze willen. "We stimuleren ze om bijvoorbeeld thuis rotte tomaten te laten drogen en de zaden mee te nemen. Het is heel wisselend wat kinderen zaaien, van sla en wortels tot aardappelen. We leren ze ook dat een moestuin soms teleurstellingen oplevert. Want er lopen kippen, konijnen en soms komen duiven langs of eten de slakken eraan. En we leren de kinderen hoeveel water ze moeten geven."

Meer berichten