Bezoekers van Kom in de Kas bekijken in Bemmel de paarse gloed van de aubergines. (foto: Ellen Koelewijn)
Bezoekers van Kom in de Kas bekijken in Bemmel de paarse gloed van de aubergines. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Kom in de Kas weer publekstrekker

Haar broers hebben een grote rozenkwekerij in Brazilië. Ze vertelt er enthousiast over. Daarom ook is Odilia Kievitbosch uit Huissen zo geïnteresseerd in de teelt van groenten en bloemen. Daarom ook laat ze zich graag bijpraten door bedrijven die meedoen aan Kom in de Kas.

door Vincent Bos

BEMMEL – Haar ouders zijn dertig jaar geleden naar Brazilië geëmigreerd. Haar broers hebben een groot bedrijf in de bergen. Daar heerst een mild klimaat. "Dat is wat de rozen nodig hebben. Ze hebben enorm mooie rozen. Ze werken in een gebied waar veel expertise uit Nederland zit. En weet je wat zo mooi is? De veilingklok komt uit Bemmel", vertelt Odilia Kievitbosch.

Ze kijkt rond bij De Linge Aubergines. Een bedrijf in het kassengebied Bergerden. Waar aubergines op een biologische wijze worden gekweekt. "Het is altijd interessant om te horen hoe een bedrijf werkt. Omdat ik uit een kwekersfamilie kom, weet ik hoeveel werk het is, welke zorgen ze hebben, en welke kosten met zo'n groot bedrijf gemoeid zijn."

Ze geeft aan dat ze graag naar Bergerden fietst om tijdens Kom in de Kas rond te kijken. Het evenement is weer een publiekstrekker. "Ik hoop dat er meer kassen bij komen. Maar ja, je bent wel afhankelijk van de markt."

Sharon Janseen uit Wijchen kijkt al met evenveel interesse rond. "We vinden het echt leuk om naar Kom in de Kas te gaan en te horen hoe alles werkt. Je hebt niet altijd de kans in een kas te kijken. Je hoort altijd nieuwe dingen. Ik sta in Bemmel voor de klas en vind het ook leuk om er in de klas over te vertellen", zegt de docente van de Vlinderboom, een school die meedoet aan het moestuinproject van Lingewaard Natuurlijk.

Meewerkend voorman Michel Balduk heeft het intussen druk met het beantwoorden van de vragen. Hij legt uit dat een aubergine een complex teeltproces kent. De plant is heel gevoelig bij het plukken., Daarbij moet je oppassen de plant niet te beschadigen. "Plukken gaat handmatig. Er hangen hier 95.000 aubergines. De aubergine is vooral bedoeld voor de export. In Nederland is het product nog niet zo bekend."

De aubergine wordt tijdens Kom in de Kas aangeprezen als een verrassende, veelzijdige en vezelrijke groente. De aubergine past in elk vet-, koolhydraat en glutenvrij dieet. Per honderd gram telt de aubergine zestien calorieën. De groente doet het goed in een zomerse salade, op de barbecue, bij pastagerechten en je kunt er lekkere soep van maken. Het is niet nodig om de aubergine te schillen. Het wegsnijden van het kroontje en steeltje is voldoende. Aubergines blijven bewaard bij een temperatuur van 15-17 graden.

Meer berichten