Soof-tweeling Brent en Niek spelen deze meivakantie weer een voorstelling met theatergroep Kleine Kees. (foto: Hannie Schrijver)
Soof-tweeling Brent en Niek spelen deze meivakantie weer een voorstelling met theatergroep Kleine Kees. (foto: Hannie Schrijver) (Foto: )

Soof-tweeling in Huissens theater

Dit jaar stoppen ze met Kleine Kees, maar voor Soof 3 zouden ze direct bijtekenen. Niek en Brent (14) begonnen hun acteercarrière op achtjarige leeftijd toen ze gecast werden voor hun rol van tweeling in Soof. Dat de populaire film een vervolg en twee series kreeg, had de tweeling nooit durven dromen.

door Hannie Schrijver

Huissen/Woflheze – De liefde voor acteren bleek al vroeg aanwezig. De rol van vadertje en moedertje namen Niek en Brent vroeger al bloedserieus. "Dan begonnen we te geloven dat we waren wie we speelden", legt Brent uit. De tweeling speelde vroeger heel veel toneelstukjes. Niek: "Wij vonden het leuk om mensen te entertainen en om iemand anders te zijn."

Een buurvrouw zag in de krant een oproep voor een tweeling voor een film. "Ik wilde eerst niet", geeft Brent toe. "Niet dat ik het niet leuk vond, maar ik dacht dat ik het te spannend zou vinden. Niek heeft mij overgehaald." Toch gingen heel wat keukentafelgesprekken aan de auditie vooraf. Niek: "Onze ouders wilden niet dat wij gedwongen werden iets te doen wat we niet leuk vonden. Zij wilden zeker weten dat we wilden. Ze hebben meerdere keren uitgelegd dat de kans heel klein of zelfs nihil is dat we de rol zouden krijgen. We zouden gewoon auditie doen en ervan genieten. Zo zijn we de auditie ook ingegaan."

Waarom ze uit honderd tweelingen werden uitgekozen, snappen ze nu nog steeds niet. "Maar ik ben er nog steeds heel blij mee.", roept Niek. "Meedoen aan de eerste film vonden we al een cadeautje dat je de rest van je leven meedraagt. Dat er nog een film en twee series kwamen, hadden we nooit durven dromen."

Op de set was het heel relaxed. Niek: "Iedereen was zo aardig. Het was echt een warm bad voor ons." Brent: "Je groeit er ook in mee. We zijn er sinds ons achtste bij. Dat is tot nu toe de helft van ons leven. Je ziet dat de rol ook met je meegroeit." "Eerst waren we kutkinderen van acht, nu zijn we pubers", grapt Niek. "Je groeit mee met je rol. Je leert steeds meer je eigen rol kennen, omdat je er zo in meegroeit. Daardoor groeit ook de lieve en zachtere kant van ons karakter."

Brent: "Je begint steeds meer je rol te worden. je kent het al zo goed, het begint bijna natuurlijk te voelen. Het is niet zo dat je zelf je rol wordt, het is meer een wereld waar je instapt." Niek: "Toen ik in het script van Soof 2 las dat Soof en Kasper gingen scheiden, kreeg ik echt pijn in mijn buik ervan."

Hoewel ze in Soof als tweeling optreden, willen ze niet altijd zo worden gezien en gecast. "Ik vind het irritant als mensen ons als één zien. Ik ben Niek en hij is Brent. Wij zijn twee individuen. In Soof merk je ook dat onze karakters meer twee individuen zijn."

Na vijf jaar gaan de jonge acteurs stoppen met Kleine Kees. Deze meivakantie zijn ze voor het laatst te zien in de voorstelling Robin Hood. "We zitten hier nu vijf jaar en heel veel kinderen waarmee we het goed kunnen vinden gaan weg", legt Niek uit. "Je merkt toch dat je je niet meer ontwikkelt qua spel. Maar we zullen achter de schermen wel betrokken blijven."

Meer berichten