Logo lingewaardactueel.nl

Bijenlint in de Ward krijgt bijenhotel

Buurtbewoners van de Wardstraat in Bemmel geven bijen niet alleen te eten, maar ze krijgen ook een waar hotel. Vorig jaar heeft de buurt, met medewerking van de gemeente, in het park De Ward een bijenlint aangelegd. Over een lengte van 200 meter is in oktober een strook ingezaaid met een mengsel van bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders.

Bemmel - Enthousiaste buurtbewoners zijn de strijd met het gras aangegaan om deze planten ook echt een kans te geven. Naast lekker eten houden bijen ook van een fijne schuilplaats. Speciaal voor de solitaire bijen komt er nu een bijenhotel in het midden van de strook. Joop Dahm, houder van solitaire bijen, heeft dit bijenhotel ontworpen en gemaakt. Hij levert het bijenhotel met cocons die de winter door zijn gekomen in zijn speciale bijenkoelkast. Een goede start van een bijenbijeenkomst!
Solitaire bijen hebben geen bijenkorf zoals honingbijen, maar zoeken in hun eentje een nestgaatje in hout of in de grond. Een bijenhotel kan een aantrekkelijke plek zijn voor deze bijen om hun eitjes te leggen. De eitjes ontwikkelen zich tot larven en poppen, waar vervolgens de nieuwe bijen uitkomen. Op een zonnige dag kan het enorm druk zijn voor een bijenhotel: allemaal bijen die een goed plekje zoeken om hun eitjes te leggen.
Solitaire bijen steken niet! Zij zorgen voor de bestuiving van veel voedselgewassen en fruitbloesems, zodat wij gezonde mooie vruchten krijgen. Bovendien zorgen zij voor veel nakomelingen!
“Je moet een bijenhotel wel schoonmaken” legt Joop Dahm uit. Gedurende het jaar komen steeds meer parasieten en ziekteverwekkers in het bijenhotel, zoals roofmijten (kleine spinachtigen) en schimmels die op bijen leven. “In september of oktober kun je het best zo’n bijenhotel schoonmaken. Hoe dat moet leg ik rond die tijd uit in de Veldschuur. Daar wordt jaarlijks een Coconoogst Workshop gehouden. Doe je dat niet, dan blijven de parasieten en ziekteverwekkers in het hotel en slaan meteen toe als er weer nieuwe bijenlarven in komen. Een schoon bijenhotel levert veel meer bijen.”

Op 13 en 14 april kan je ook zelf aan de slag met bijen. Nederland Zoemt organiseert de Nationale Bijentelling. Met een half uurtje bijen speuren in de buurt kan je een bijdrage leveren aan deze telling. Hoe? Kijk op https://www.nederlandzoemt.nl/doe-mee/bijentelling/.

Meer berichten