Prachtige bekers zijn er te winnen tijdens het dansfestival in Gendt. De organisatie was in handen van Mixed Moves. (foto: Kirsten den Boef)
Prachtige bekers zijn er te winnen tijdens het dansfestival in Gendt. De organisatie was in handen van Mixed Moves. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kisten den Boef)

'In dansen kan je veel energie kwijt'

Een dansende motorcrosser. Dat is nog eens stoer. Anouk van den Brink uit Bemmel verenigt twee uitersten. Zomers zit ze op de crossmotor, 's winters danst ze vol overgave bij Mixed Moves uit Doornenburg. Want dansen is toch echt wel haar passie. Ze doet het dan ook al jarenlang.

door Vincent Bos

GENDT - Dat Mixed Moves deze zondag succesvol is, kan niemand in Doornenburg ontgaan zijn. De dansvereniging trok op de platte kar door het dorp. Na het festival was het immers tijd om te feesten.

Anouk van den Brink geniet als ze mag optreden. In zalencentrum Providentia in Gendt komt ze deze zondag met haar team in actie tijdens het festivalkampioenschap van de Nederlandse Danssport Organisatie (NDO). "Het is gewoon heel leuk om te dansen. Bovendien is het bij Mixed Moves erg gezellig", zegt ze.

Dansen op marsmuziek vindt ze al helemaal prachtig. "Je mag dan beenworpen maken. Maar de moderne dans mag er ook zijn. Meestal op discomuziek. Het zijn lekker vlotte nummers. Het is al helemaal leuk als je verschillende bewegingen kunt maken", zegt de tiener. Ze heeft eerder in haar woonplaats Bemmel gedanst, maar koos voor de overstap naar Doornenburg omdat het niveau daar wat hoger was.

Ze noemt dansen ontspannend. "Je kunt er heel veel energie in kwijt. Maar je moet wel veel oefenen. We trainen elke week tweeënhalf uur. Daarnaast oefen ik thuis op lenigheid en conditie en op de moeilijke passen als die tijdens de training niet gelukt zijn."

Jongens ontbreken op dit kampioenschap. "Het zou wel leuk zijn als ze meededen. Soms zien we wel een jongen tijdens een wedstrijd, maar veel zijn het er niet", vult Eline van Alst (13) aan.

Zij houdt al net zo van het dansen. "Het gaat om het plezier, niet om het winnen. Je mag fouten maken. Van fouten kun je leren. We zijn best goed. Niet de beste, maar wel goed en we worden elke wedstrijd beter", weet Eline van Alst.

Mixed Moves is een nog jonge dansvereniging. Ontstaan omdat de carnavalsclub in Doornenburg stopte. "We wilden zelfstandig doorgaan", zegt penningmeester Anja Rasing.

De dansvereniging heeft zich breed georiënteerd en is aangesloten bij de nationale bond. Het betekent dat er wedstrijden zijn door het hele land. En dat leidt ertoe dat in Providentia optredens zijn van clubs uit Groningen, Ooij, Wateringen,. 's-Heerenberg, Deventer en Ter Aar. Van een band met carnaval is bij Mixed Moves derhalve geen sprake meer. De Betuwse dansclub laat zich ook bij andere evenementen zien. Dat is binnenkort tijdens Koningsdag nog het geval. Aan leden is geen gebrek.

De dansvereniging telt 45 leden. Soms stopt er een, dan komen er weer kinderen bij. "Vijftig is wel het maximum", meent Anja Rasing. Voor de trainingen kan Mixed Moves in het ontmoetingscentrum in Doornenburg terecht. Marinka Gebbing en Imca Saat zijn de trainsters. De leden zijn verdeeld over verschillende leeftijdsgroepen. Iedereen is even enthousiast. Dat is aan de stralende gezichten wel te zien.

Meer berichten