De vriendinnen Ger (links) en An uit Angeren snuffelen tussen de spullen tijdens de snuisterijmarkt van Volharding. (foto: Kirsten den Boef)
De vriendinnen Ger (links) en An uit Angeren snuffelen tussen de spullen tijdens de snuisterijmarkt van Volharding. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

Snuisterijmarkt Volharding Huissen

Wieldoppen en carnavalsmaskers. Het zijn artikelen die je niet zo vaak tegenkomt op rommelmarkten. Wel op de kunst, kitsch en snuisterijmarkt van muziekvereniging Volharding uit Huissen. Te vinden tussen de pannen, vazen, boeken en schilderijen. En een klok. Maar die staat stil.

door Vincent Bos

HUISSEN – Voor de eerste keer is de snuisterijmarkt van Volharding in de Zandse kerk. Dat is een verstandig besluit geweest, is op te maken uit de woorden van Doortje Clappers. "Hier is meer ruimte. Daardoor is de markt overzichtelijk. Bovendien is die niet zo onmundig groot."

Ze is naar de snuisterijmarkt gekomen omdat een kennis van haar er met spullen staat. Het is haar opgevallen hoe gezellig het er is. "Moet je eens kijken wat ik gekocht heb voor mijn kleindochter. Een pop met zo'n lief snoetje."

Een andere bezoekster snuffelt in de doos met langspeelplaten. Ze heeft de lp's van André Hazes, Tol Hansse en Neil Diamond al apart gelegd. Daar wil ze haar man mee verrassen. "Ik was in de buurt en ben even naar binnen gelopen. Zo'n kleine markt spreekt me wel aan. Het is lekker knus en niet al te druk. Het is leuk om rond te kijken. Je weet nooit wat je nog tegenkomt. Veel koop ik niet. Thuis hebben we nog spullen zat. Als je steeds wat aanschaft wordt het te vol."

Organisator Piet Schrijvers constateert halverwege de snuisterijmarkt dat de mensen de weg naar de nieuwe plek goed hebben gevonden. "We hebben nu al meer bezoekers dan andere keren in het gemeenschapshuis. We hebben besloten maar eens flink op te ruimen. De hele zolder van het gemeenschapshuis lag vol met spullen. Die zijn door de jaren heen verzameld na eerdere markten."

De opbrengst is voor de muziekvereniging. "We kunnen altijd geld gebruiken", zegt hij. "Of voor instrumenten of voor kleding." In de kerk is een horecaplein ingericht en kunnen beelden van oude straten en gebouwen van Huissen worden bekeken. Hans Hoen heeft van foto's een collage gemaakt. De sfeer is ontspannen. Het publiek kan bovendien uitgebreid genieten van een optreden van blaasorkest Torkest.

Muziekvereniging Volharding uit Huissen is opgericht in 1951. Ze is ontstaan in Huissen-Zand en begonnen als fanfare. Fusiebesprekingen liet de club aan zich voorbijgaan. Volharding bleef zelfstandig. Casper Braafhart is de huidige dirigent. Melvin Puijn leidt de (jeugd)slagwerkgroep. Volharding werkt mee aan de palmpaasoptocht op 14 april, maakt op Koningsdag een rondgang door Huissen en geeft op zaterdag 11 mei het themaconcert 'Let's Rock, Brittain Pop'.

Meer berichten