Smartlappenkoor 't Ploegje uit Doornenburg repeteert bij De Waay. De club bestaat vijftien jaar en hield een korenfestival. (foto: Kirsten den Boef)
Smartlappenkoor 't Ploegje uit Doornenburg repeteert bij De Waay. De club bestaat vijftien jaar en hield een korenfestival. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

Jubileum 't Ploegje Doornenburg

Ze had nog nooit in een koor gezongen. Op advies van een schoonzus is Paula Jansen van de Marel dat wel gaan doen. Zeventig jaar was ze al. Ze heeft er geen tel spijt van. Ze geniet van smartlappen, zo blijkt tijdens het korenfestival waarmee 't Ploegje uit Doornenburg zijn vijftienjarig jubileum glans geeft.

door Vincent Bos

DOORNENBURG –Paula Jansen van de Marel (84) zingt graag. "Het houd je jong. Het is vrolijke muziek. Nog altijd kom ik na elke repetitie zingend thuis." Ze zingt bij het Smartlappenkoor Lingewaard. Vol overgave. En ze zingt deze middag al even vrolijk met de andere koren mee.

Naast haar geniet Idegina van der Wal-Jansen (84) al net zo zeer. Ze zit bij hetzelfde koor uit Bemmel. "Ik ben gaan zingen op advies van de dokter. Hij zei dat het goed voor me was nadat ik mijn kaak had gebroken. Zingen zorgt ook voor ontspanning. Daarom kom ik zo graag. We slaan geen repetitie over."

Ook bij 't Ploegje is de stemming optimaal. Om die reden komt Lenie Steman (62) uit Doetinchem ook zo graag naar Doornenburg, ondanks de afstand. "De sfeer in de groep spreekt me aan. Ik heb bij drie koren gezongen maar ben er bij twee gestopt. In Doornenburg ga ik door omdat we één groep vormen."

Voorzitter Hans Wassink denkt dat ook het repertoire van 't Ploegje de leden aanspreekt. "We zingen niet alleen smartlappen maar ook andere nummers. Van Jannes bijvoorbeeld. De leden komen overal vandaan. Iedereen mag meedoen bij ons. Of je nu 38 of 80 bent. Iedereen is enthousiast. Bovendien zijn we erg content met onze locatie, De Waay."

Aan het festival ter gelegenheid van het vijftienjarig bestaan van 't Ploegje wordt meegedaan door koren uit Dodewaard, Alphen, Rhenen, Aalten en Bemmel. José en Guus Verbeek maken deel uit van het Smartlappenkoor Lingewaard. "Thuis draaien we nooit smartlappen. Maar we zingen de liederen wel graag. Waarom? Omdat je er zo vrolijk van wordt. Het is gezellige muziek. We zingen ook om andere mensen te ontmoeten. Anders wordt de wereld zo klein."

Meer berichten