Journalist Roelof Hemmen leidde het debat 'De Betuwe draait door'. (foto: Sander vd Geijn - neofoto.nl)
Journalist Roelof Hemmen leidde het debat 'De Betuwe draait door'. (foto: Sander vd Geijn - neofoto.nl) (Foto: Sander vd Geijn-www.neofoto.nl)

Het Central Park van de stadsregio

door Hannie Schrijver

Positie van de Betuwe in discussie

Veel ondernemers in de Betuwe zien het wel zitten: een fusie tussen Lingewaard en Overbetuwe. Om zo de positie van de regio te versterken ten opzichte van Arnhem en Nijmegen. Tegenstanders denken dat samenwerken voldoende is om weerstand te bieden en economisch sterker te worden.

Elst – De Betuwe is een regio om trots op te zijn. Een unieke ligging tussen twee grote steden, een goede uitgangspositie, een prachtig park dat de opruk van beide steden moet remmen. En hier kun je nog ontbijten met de burgemeester. In het debat van Betuwe Onderneemt Beter (BOB) vorige week debatteerden ondernemers en wethouders over de positie van Overbetuwe en Lingewaard binnen de regio.

"We gaan dit jaar op zoek naar de ondernemers en hun verhalen", vertelt voorzitter Donny Meeusen van BOB. "Met storytelling laten we ondernemers aan het woord over hun verhalen, hun successen en welke kansen ze zien. En we willen verder nadenken over de identiteit van het gebied." Maar die identiteit blijkt nog niet zo eenvoudig. Journalist Roelof Hemmen, leider van het debat, vraagt de zaal om een beeldmerk voor de regio. Appels, de Waal, logistiek, uiterwaarden of de Linge? Of zoals Arno Dumoré van Duflex Mechatronics het noemt: 'het Central Park van de stadsregio'.

Een fusie vinden de aanwezige wethouders geen oplossing. "Je kan prima samen optrekken", zegt Wijnte Hol van Overbetuwe. "Maar daar hoef je niet voor te fuseren. Hoe groter de gemeente, hoe duurder de lasten, dat is bewezen. En met dertig kernen krijg je dertig partijen en dat zorgt voor versnippering." Volgens Helga Witjes van Lingewaard gaat zo'n fusie jaren duren. "En bereik je dan wel wat je wil. Hoe verder je weg zit van de burger, hoe meer afstand je krijgt." Een fusie zou discussies opleveren over de plek van het gemeentehuis. Ook zouden de cultuurverschillen tussen de gemeentes te groot zijn. "Het is goed om samen te praten", zegt een tegenstander. "Maar je moet wel je eigen identiteit behouden." Eigenheid en toegankelijkheid blijken voor veel ondernemers belangrijk.

"Wij hebben voor we ons hier vestigden, onderzoek gedaan in dit gebied", vertelt Hans Pohlen van Leitz. "Wij hebben gekeken naar filedruk, woongenot, winkelaanbod en logistiek en dit gebied bleek een toplocatie te zijn. Het is een van de veiligste gebieden."

Voorstanders denken dat het bestuur na een fusie professioneler wordt. "De deskundigheid van de raad laat nog weleens te wensen over. En samen ben je beter bestand tegen de dreiging vanuit het noorden en het zuiden." Wethouder Witjes: "Wij zijn geen mindere bestuurders dan Arnhem, maar op economisch gebied moeten we meer samenwerken." Want daar zijn alle aanwezigen het wel over eens: samenwerking zal de regio economisch sterker maken.

"We mogen als ondernemer trots zijn op onze regio", concludeert BOB-voorzitter Meeusen. "Ik denk dat vanavond heel goed heeft geholpen te horen wat er onder de ondernemers in onze regio leeft."

Meer berichten