Foto: Kirsten den Boef

Snoezelhoek voor zorgboerderij

Groentesoep en een broodje kroket. De maaltijd is de beloning voor de mannen van Scouting Bemmel. Zij hebben op de tweede dag van NLDoet zorgboerderij De Groote Locht verrijkt met een snoezelstal. Het is de ruimte waar kinderen zich kunnen terugtrekken om tot zichzelf te komen.

door Vincent Bos

BEMMEL – Soms is het even te druk in de hoofden van de kinderen die op zorgboerderij De Groote Locht aan de Zandsestraat in Bemmel worden opgevangen. Dan hebben ze behoefte aan rust. Dat kan op een bijzondere plek nu in de grote hal van het landbouwbedrijf een snoezelhoek is gebouwd.

De zorgboerderij is een initiatief van Esther Ruhe. Werken met kinderen was altijd haar passie. Ze kan het combineren met haar werk op het landbouwbedrijf van partner Twan Houterman. Ze werkte eerder voor de ANWB.

Ze volgde verschillende opleidingen, sloot zich aan bij de coöperatie Boer en Zorg en begon kleinschalig met de opvang van kinderen. En met succes. Het aantal kinderen, in de leeftijd van zes tot vijftien jaar, is gegroeid. Gemiddeld zijn acht tot tien kinderen aanwezig op de woensdagmiddag, zaterdag en in de vakanties. In totaal komen wekelijks twintig kinderen naar De Groote Locht.

Die voelen zich daar thuis. Dat is wel duidelijk. Ze krijgen hier de kans om zich te ontplooien. "Doorgaans hebben ze weinig zelfvertrouwen, faalangst ook. Wij bieden activiteiten om hun sociaal emotionele ontwikkeling te stimuleren", zegt Esther Ruhe.

"Belangrijk is dat de kinderen zich hier veilig voelen. Er veel te beleven op de zorgboerderij. Er worden biggetjes en lammetjes geboren. De kinderen genieten van de rust en de ruimte, van het contact met andere kinderen. Ze krijgen vooral het gevoel dat ze erbij horen. Ze weten zich geaccepteerd", verklaart ze.

Op de zorgboerderij werkte Esther Ruhe met vaste begeleider Femke, een vrijwilliger en stagiaires. "Door zo'n team kun je kinderen individuele aandacht geven. Als het te veel wordt in hun hoofd zoeken ze de rust bij de dieren."

En die rust vinden ze voortaan ook in de snoezelstal. Daar klinkt zachte muziek en wordt zacht licht aangebracht. Het is een achthoekige ruimte die overdekt is met een camouflagedoek. Ook de cavia's hebben er een plek gekregen. Scouting Bemmel brengt een wipwap voor de dieren aan.

Vier zogeheten stamleden (leidinggevenden) van de scouting zijn deze zaterdag aan het werk om de snoezelstal te plaatsen. Het vaste klusteam noemen ze zich. Raymond Kuik, Barry van Wissen, Tom Janssen en Rik Broekman gaan voortvarend te werk. Al snel staat het geraamte van de snoezelhoek er.

Vorig jaar wilde de groep al meedoen met NLDoet maar kwam het er nog niet van. Dit keer kwam de zorgboerderij op hun pad. "We hadden al eerder het idee om een maatschappelijk project op te pakken. Het is leuk om een bijdrage aan de zorgboerderij te kunnen leveren. Als je samen wat kunt betekenen voor een ander moet je dat doen."

Meer berichten