Foto: Kirsten den Boef

Open dag Sancta Maria in Huissen

De tovertafel. Het is een bijzonder fenomeen in zorgcentrum Sancta Maria in Huissen. Zoals de Brain Trainer dat ook is. Kortom, er is veel te zien op de open dag in de week van Zorg en Welzijn. Interessant ook voor degenen die als vrijwilliger of professional in de ouderenzorg willen werken.

door Vincent Bos

HUISSEN – In de ontmoetingsruimte Het Rosendael staat die tovertafel opgesteld. Een zorginnovatief project kun je het wel noemen. Om mensen met dementie te prikkelen en te laten bewegen. Simpel door de vormen op tafel aan te raken.

De ene keer is dat een bloem die na aanraking opzwelt en helemaal tot bloei komt. De andere keer is dat een vis. Als je die aanraakt zwemt hij weg en zie je belletjes alsof hij echt in het water zwemt. Of er verschijnt een bal op tafel die je naar de overkant kunt sturen. Dat is een spel waarbij iedereen betrokken wordt die aan tafel zit.

De Brain Trainer is een ander vernuftig apparaat. Het is pas aangeschaft door zorggroep RijnWaal. "Ook die is bedoeld om mensen te prikkelen", zegt medewerker Liv den Duijn. Je kunt al simpele spelletjes op het scherm doen.

Er is ook veel aandacht voor de dieren. Deze keer is het geen echt poes die in de mand ligt. Al heeft het er alle schijn van. Dat komt vooral omdat de kunstkat beweegt. De bewoners vinden het prachtig. Iedereen wil het dier aaien. Bewoners worden er rustig van. Dat maakt deze dieren zo gewild.

Jong ontmoet oud op deze dag. Dat komt nog het best tot uiting aan de damtafel. Drie talenten van damvereniging VBI nemen het op tegen de bezoekers, die een wat jonger dan de ander. Linsey van Leeuwen (17), vierde op het Nederlands kampioenschap, is een van de dambeloften. Ze is al naar het WK in Wit-Rusland geweest. "Ik dam heel veel", zegt ze wachtend op de eerste uitdager.

Piet Hegeman heeft wel zin in een potje dammen. Hij zit tegenover Fleur Kruysmulder. "Ik heb vroeger veel gedamd", zegt Hegeman. Hij is een ervaren speler die zijn zetten goed overweegt. Maar daardoor duurt het spel wat langer dan gepland. Hij moet weg voor de rondleiding door het zorgcentrum.

Zo is er veel te zien en te beleven in Sancta Maria. Maar het doel van zo'n open dag is ook informatievoorziening. "We laten zien wat het betekent om hier te werken", stelt Bernadette Beltman van de afdeling communicatie. Daarom is de thuiszorg er. "We proberen de mensen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. Ook bootsen we een keukentafelgesprek na."

Kortom, er wordt veel informatie verspreid op deze dag. Dat stellen de bezoekers zeker op prijs. Jeany bezoekt met haar dochter de open dag omdat ze op zoek is naar een baan in de zorg. Ze wordt er echt wijzer van.

Toos Bouwmeister-Kersten (85) vindt dat de zaken in Sancta Maria prima voor elkaar zijn. "Ik heb een positieve indruk gekregen. Als het nodig is zie ik het wel zitten om hier te wonen. Maar nu nog niet", lacht ze vriendelijk.

Meer berichten