Lichtfestival: 'een groot succes'

Lumen in Art en Kasteel Doornenburg kijken tevreden terug op de eerste editie van het lichtfestival bij het kasteel, waar meer dan 10.000 bezoekers op afkwamen. Een eerste editie is altijd spannend, maar de ervaring van Lumen in Art, die meerdere lichtfestivals in Europa bij kastelen organiseert, leert dat een dergelijk lichtfestival publiek trekt en verbaasd. In Doornenburg was dat niet anders, ondanks het weer.

Doornenburg - Vooral door de inzet van de velen vrijwilligers en het stijgende aantal rondleidingen, activiteiten en evenementen gaat het goed met Kasteel Doornenburg. Voor het kasteel is de betrokkenheid met de directe omgeving, waar veel van de vrijwilligers wonen, van wezenlijk belang. Dat is ook één van de redenen dat juist het kunstproject waar bijna 2.000 leerlingen uit Lingewaard en Overbetuwe een lichtbloem maakten, die gezamenlijk een bloemenweide vormde, een mooie prominente plek kreeg op het lichtfestival. Trotse kinderen genoten onder het toeziend oog van hun ouders van hun eigen kunstwerk. Het kasteel zag er sprookjesachtig uit en het publiek reageerde enthousiast op het lichtfestival met velen superlatieven zoals mooi, fantastisch, prachtig, wow en een Alice in Wonderland gevoel.

Anderhalf jaar geleden nam Lumen in Art contact op met Kasteel Doornenburg over het idee van het lichtfestival. Al gauw raakten beide organisaties enthousiast en gingen zij samen het avontuur aan. Nadat de provincie Gelderland besloot om het festival met een subsidie te ondersteunen kon het definitief doorgaan. De komende jaren willen Lumen in Art en Kasteel Doornenburg het festival verder uitbouwen en het publiek blijven verrassen maar ook meer het bedrijfsleven bij het festival betrekken.

Het festival heeft laten zien potentie te hebben en is een echt publieksfestival en dat maakt het tegelijkertijd ook voor bedrijven interessant om zich aan het festival te binden bijvoorbeeld door het met personeel of relaties te bezoeken. In Brescia, Italië waar Lumen in Art ook een lichtfestival organiseert bij een kasteel wordt het festival op handen gedragen door het bedrijfsleven.

De ervaring van Lumen in Art leert dat bezoekers van het lichtfestival naderhand het kasteel nog een keer bezoeken om het kasteel bij daglicht te ervaren. Kasteel Doornenburg verwacht hierdoor dat het aantal reguliere rondleidingen in het kasteel dit jaar gaan stijgen. Ook gaat het kasteel dit jaar een langgekoesterde wens van de Doornenburgers in vervulling laten gaan, namelijk de verlichting van het kasteel aan de dorpskant herstellen. Een succesvol lichtfestival organiseren is één ding, maar een mooi verlicht kasteel het hele jaar door is voor de directe omgeving het allermooist.

Meer berichten